Du behöver inte en elmätare på varje apparat, det räcker med att logga hushållets totala förbrukning för att se om någon apparat förbrukar onödigt mycket. Tekniken kommer från KTH-avknoppningen Watty och har fått stöd av entreprenören Nicklas Zennström liksom 10 miljoner i såddfinansiering.
Wattys lösning bygger på att man placerar en liten avläsningsenhet på elmätaren som loggar elmätarens blinkande, och därmed energiförbrukning. Data går via wifi till den befintliga routern och sedan upp i molnet. Med en app kan man sedan se vad olika kategorier av apparater konsumerat.
En av testfamiljerna insåg att den gamla stereon som ständigt stod i vänteläge konsumerade el för 600 kronor per år. En annan familj upptäckte att en varmvattenberedare var för högt ställd. Ytterligare en testperson använde tekniken för att ta reda på när på dygnet det lönade sig att köra en dator för att generera bitcoins.
Det tar några dagar för algoritmen att svänga in och ju längre tiden går desto säkrare blir den på var elen konsumeras.
– Det vi kan påvisa är dåliga apparater, dålig användning och dåliga elavtal.
Rent tekniskt letar algoritmerna efter olika signaturer. Hur bra analysen blir beror på vilka apparater du har hemma. Direktverkande element som hela tiden slår av och på, tenderar att dölja signaturerna från andra förbrukare, och en LED-lampa på 10 watt syns inte, utan snarare de större förbrukarna, som element, kylskåp och värmepumpar.
– Samtidigt kan vi se baslasten, det som ständigt är på.
Så om du installerar allt för många LED-lampor kommer du att får en varning.
Ett förslag som uppåt hälften av Sveriges befolkning kommer att få om de skaffar sig Wattys lilla dosa, är att byta kylskåpet. Många gamla kylskåp är av energiklassning G där det är ekonomiskt vettigt att byta till något bättre.
Men de flesta tänker inte på det och ser heller inte i kronor och ören vad elen kostar. Här finns också nyckeln till Wattys affärsidé. Den går inte ut på att tjäna pengar på hårdvaran eller appen, utan på de företag som kan sälja nya, energieffektiva apparater.
– Idag gör bara en av fem investeringar för att spara energi. Kan vi öka det till bara två av fem, spar folk pengar samtidigt som företagen ökar försäljningen.
Watty har fått 10 miljoner kronor i finansiering från affärsänglar, finska energiteknikfonden Cleantech Invest och Energimyndigheten.
Den som är intresserad av att bli betatestare kan anmäla sig på företagets hemsida och de utvalda får apparater till sommaren. En kommersiell lansering är planerad till slutet av året men vad Watty ska kosta vill Hjalmar Nilsonne inte säga ännu.