JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kritik mot ny IEEE-policy

Patentavgifter ska beräknas på chipet, inte på mobilen som den sitter i. Det är konsekvensen av en ny policy från standardorganisationen IEEE, som bland annat definierar Wifi. Ericsson, Qualcom och Interdigital riktar kraftfull kritik mot förslaget som väntas leda till mindre patentavgifter – och därmed sämre finansiering av utveckling ny teknik.
Policyn antogs den 8 februari efter två års handläggning. Den kommer att träda i kraft under detta kvartal.

Det finns fler nyheter i policyn – som begränsningar i möjligheten att försöka belägga en motvillig förhandlingspartner med handelshinder. Men det är regeln kring hur licensavgiften ska beräknas som skapat den stora debatten. Omröstningarna var inte enhälliga.

Den nya policyn säger att licensavgiften ska beräknas från den minsta säljbara implementation av den teknik som patenterats (”smallest saleable implementation”).

Detta tolkas som att det är den som tillverkar mobilchips, som Mediatek och Qualcomm, som ska betala licensavgifter, snarare än den som tillverkar mobiltelefonen, som Xiaomi och Apple.
 
En spik kostar lika mycket om den sitter i slott som koja. Men en patentlicens beräknas idag ofta utifrån ett beräknat värde som den tillför slutprodukten.

Apple, Cisco och Microsoft finns bland dem som gillar IEEE:s nya spik-policy. Ericsson, Qualcomm och Interdigital bland dem som ogillar dem.

Rädslan bland de senare – och förhoppningen bland de tidigare – är att den nya policyn ska ge mindre pengar till patentinnehavarna.

Patentinnehavarna varnar för att de inte längre kommer att ha någon drivkraft för att ta fram ny teknik – kvaliteten på tekniken kommer att sjunka.
 
En varning går direkt till IEEE – organisationen kommer att bli irrelevant för definitionen av 5G. Ingen kommer att vilja lägga sina patent där.

Och IEEE kommer att ställas inför utmaningen att hitta tekniska lösningar som trixar sig runt de patent som den inte får.

Istället kommer standardiseringen av 5G att ske hos andra  organisationer, som 3GPP.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)