Det finns fler nyheter i policyn – som begränsningar i möjligheten att försöka belägga en motvillig förhandlingspartner med handelshinder. Men det är regeln kring hur licensavgiften ska beräknas som skapat den stora debatten. Omröstningarna var inte enhälliga.
Den nya policyn säger att licensavgiften ska beräknas från den minsta säljbara implementation av den teknik som patenterats (”smallest saleable implementation”).
Detta tolkas som att det är den som tillverkar mobilchips, som Mediatek och Qualcomm, som ska betala licensavgifter, snarare än den som tillverkar mobiltelefonen, som Xiaomi och Apple.
En spik kostar lika mycket om den sitter i slott som koja. Men en patentlicens beräknas idag ofta utifrån ett beräknat värde som den tillför slutprodukten.
Apple, Cisco och Microsoft finns bland dem som gillar IEEE:s nya spik-policy. Ericsson, Qualcomm och Interdigital bland dem som ogillar dem.
Rädslan bland de senare – och förhoppningen bland de tidigare – är att den nya policyn ska ge mindre pengar till patentinnehavarna.
Patentinnehavarna varnar för att de inte längre kommer att ha någon drivkraft för att ta fram ny teknik – kvaliteten på tekniken kommer att sjunka.
En varning går direkt till IEEE – organisationen kommer att bli irrelevant för definitionen av 5G. Ingen kommer att vilja lägga sina patent där.
Och IEEE kommer att ställas inför utmaningen att hitta tekniska lösningar som trixar sig runt de patent som den inte får.
Istället kommer standardiseringen av 5G att ske hos andra organisationer, som 3GPP.