JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arduinotillverkaren kapar varumärket

Arduinogrundarna, FOTO: MakezineEn av de fem Arduinogrundarna har brutit sig ur samarbetet och försöker ta kontrollen över varumärket Arduino. I ett år har parterna talat tyst om konflikten, men nu har de till sist börjat göra utspel och därmed delvis klargjort vad konflikten egentligen handlar om.
Gianluca Martino har sagt upp samarbetet med de fyra övriga Arduiniogrundarna. Sedan ett år betalar han inte längre pengar för att få använda varumärket Arduino. Istället driver han en rättslig process för att bli betraktad som den rättmätige ägaren av varumärket Arduino.

Ända sedan Arduino grundades har Gianluca Martino drivit tillverkningen av Arduino i det italienska företaget Smart Projects. Men nu utvidgar Gianluca Martino anspråken och vill ta kontrollen över namnet ”Arduino” både som företagsnamn, varumärke och webbplats.

I Italien har han registrerat Arduino SRL som företagsnamn. De fyra andra grundarna finns i Schweizregistrerade Arduino SA, som Gianluca Martino idag beskriver som ett företag som haft som uppdrag att sköta PR och webbplats åt Arduino.

Enligt Arduino SA:s syn på saken är det tvärtom Arduino SA som kontrollerar affärsverksamheten, medan Smart Projects haft som uppdrag att tillverka och sälja kort. Det skriver Massimo Banzi, en av de fyra andra grundarna, på webbplatsen Make.

I november startade Gianluca Martino en egen version av Arduinos webbplats. Arduino.cc heter originalet, medan arduino.org är Gianluca Martinos kopia och den adress han numera trycker på alla nytillverkade Arduinokort.

Enligt  Gianluca Martino är det hans företag Smart Projects i egenskap av tillverkare som ”förvandlat idén Arduino till verklighet och ett kommersiellt företag”. Det är så han motiverar att han är den rättmätige ägaren av varumärket Arduino.

– Kom ihåg att Arduino SRL (också känt som Smart Projects) under tio år har varit den enda tillverkaren, säljaren och distributören av originalprodukten ”Arduino”, skriver Gianluca Martino.

Arduino är öppenkod. Det betyder att vem som helst får tillverka och marknadsföra kort, dotterkort och mjukvara för Arduino, vilket också många gör. I många fall är klonerna betydligt billigare än korten från Smart Projects.

Den pågående striden gäller endast vem som ska ha rätten att stämpla ”Arduino” på sina Arduinokort –  Gianluca Martinos Smart Projects eller Arduino SA där alla fem grundarna är delägare.

Arduino SA driver många projekt i samarbete med andra företag, som bland annat Intel och dess Arduinoklon Galileo. Inte heller detta är något som påverkas av splittringen.

Redan år 2008 registrerade Gianluca Martino varumärket Arduino i Italien. Det är ett av hans starkaste kort i den rättsliga konflikten med de fyra andra grundarna.

Mot Gianluca Martino talar bland annat att hans företag under många år betalade pengar till Arduino SA för att få använda varumärket.

Enligt Massimo Banzi registrerade Gianluca Martino varumärket Arduino bakom ryggen på de övriga grundarna som upptäckte detta två år senare efter att de beviljats en amerikansk registrering av Arduino och ville utvidga den till resten av världen.

Under flera år försökte de andra grundarna utan framgång att övertala Gianluca Martino att flytta den italienska registreringen av varumärket Arduino till det gemensamma bolaget.  

En av orsakerna till konflikten är att de andra grundarna vill låta fler företag tillverka Arduinostämplade kort. Detta är något som Gianluca Martino stoppat.

För ett år sedan slutade Gianluca Martino att betala royalties till Arduino SA. Ett halvår senare började Arduino SA ställa formella krav på  Gianluca Martino att överlämna det italienska varumärket Arduino till Ardiuno SA.

Gianluca Martino utsåg i fjol en ny vd för sitt företag, Federico Musto. Enligt Massimo Banzi presenterar sig Federico Musto i intervjuer som ”den nye vd:n för Arduino” och antyder att Massimo Banzi hoppat av för att ägna sig åt välgörenhet

– Det var sista droppen, skriver Massimo Banzi.

– Idag ligger allt i händerna på advokater på båda sidor av Atlanten och jag har inte möjlighet att gå in på detaljer.
 
I lördags fyllde Arduino elva år.

– Liksom många barn i den åldern störs firandet lite grand av föräldrarnas pågående vårdnadsstrid efter skilsmässan, skriver signaturen Half-pint Hal på nyhetssajten Slashdot.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)