JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En dator liten som ett riskorn

En dator liten som ett riskorn

 Michiganuniversitetets minimala självförsörjande sensornod M3 är idag nere i storlek som ett riskorn och siktar på att gå ner ytterligare en magnitud i nästa generation.
M3 innehåller cpu med minne, sensor, radio, solcell och batteri. Den aktuella modellen mäter 1 x 2 x 0,5 mm. Nästa version kommer att ha en sida på en tredjedels millimeter.

Klicka för större bild!
Forskarna ser det inte som omöjligt att i framtiden komma ner i en storlek på  hundra mikrometer. Då skulle datorn rymmas i i en cell.

Batteriet är den begränsade faktorn när det gäller att krympa datorn.

– Det är inte alls svårt att göra små chip, men det är svårt att göra dem strömsnåla så de behöver stora batterier, säger forskaren David Blaauw.

Viloströmförbrukningen är 2 nA – en miljondel av en mobil, påpekar forskarna. Nyckeln till att hålla noden vid liv är att låta den ligga i vila så ofta som det bara är möjligt.

Solcelllen är på en kvadratmillimeter och genererar 20 nW.

Datorn är byggd av stackade chips för radio, batteristyrning, strömstabilisering, cpu, minne och batteri. Dessa vilar i sin tur på solceller och allt är inbakat i epoxi. Överst finns en cylindrisk lins. Chipen kommunicerar via protokollet Mbus.

Vid systemstart matar sensornoden med både data och energi via ljus, tills tillräckligt med energi lagrats för att sparka igång radion.

Radioräckvidden är därefter två meter. Forskarna jobbar på att utöka den till 20. Olika versioner av noden finns, med sensorer för rörelse, tryck och temperatur.

Vill du ha en? Forskarna är intresserade av att hitta användningsområden för sin riskornsdator och skickar gärna ut provexemplar till den som kan presentera en bra plan.

En av idéerna är att stoppa in dem i kroppen för att mäta trycket inuti en tumör, eftersom detta är en tidig indikator på om kemotarapi fungerar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)