JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google utvecklar geststyrning via radar

Google utvecklar geststyrning via radar

Har Google uppfunnit en osynlig vridpotentiometer? Nej, men det ser ut så när Google demonstrerar hur kortsvågsradar kan användas för att bygga användargränssnitt. Företaget har provexemplar av två radarchips och undersöker möjligheterna att styra elektronik med hjälp av subtila handsignaler.
Klicka för större bilder!
Många har fått upp ögonen för de möjligheter som öppnats av att radar börjat kunna implementeras på ett enda billigt chip. Senast ut är Google, som har provexemplar framme av två radarchip. Ett på nio kvadratmillimeter för pulsradar och ett på 11 kvadratmillimeter för kontinuerlig radar. Båda har en noggrannhet under millimetern.

Projektledaren är fascinerad över hur mycket information som finns i radarreflexerna.

– Det enda du behöver göra är att nätt och jämnt röra på ett par fingrar, säger Ivan Poupyrev.

– Kan tekniken se en människa andas? Ja, det klarar vi. Kan den avgöra om det är farmor eller farfar som promenerar förbi? Förmodligen, eftersom de går lite olika. Tekniken kan se om du andas, även om du är under ett täcke. Det kan se genom väggar, genom regn, genom mörkret.

Löftet ligger i den stora precision som tekniken levererar.

Utmaningen ligger i att tolka de studsar som man får tillbaka från radarn. Google matar in studsarna i en AI-algoritm som lär sig att tolka kurvorna som olika gester.

Google demonstrerade för första gången sin teknik på sin utvecklarkonferens IO. Projektet heter Soli och utvecklas på Googles avdelning Atap (Advanced Technology and Projects group) som också bland annat är hem för projekten Tango, Jacqard och Ara.

Soli använder sin chipsradar på nära håll. Man fokuserar på idén att tolka gester som görs med handen och med handens fingrar – som att stryka tummen efter pekfingret för att simulera en dragregel eller att låta två fingrar nudda mot varandra för att simulera en tryckknapp.

Chipen kan också se att se att handen flyttas, så användaren kan flytta handen mellan flera osynliga reglage.

Chipen skulle kunna integreras i mobiltelefoner där skärmen skulle kunna ge återkoppling till interaktionen med de virtuella reglagen. Men projektet vill gärna också försöka utveckla koncept som fungerar utan skärm, och man vill gärna se chipen i elektroniska kläder och accessoarer.

Ett utvecklingskort är under utveckling och projektledaren säger sig vara mycket nyfiken på att se vad folk kommer att kunna hitta på för användningsområden för tekniken.

Ett svenskt företag som arbetar med chipsradar är Swedish Adrenaline, som använder den för att detektera andning på en sovande person.

KÄLLOR: EE Times, Wired, Wikipedia, Elektroniktidningen, Atap
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)