Solceller på svenska villatak
Solceller klarar svenskt klimat bra, men valet av växelriktare är viktigt. Det säger Energimyndigheten efter ett test av nio solcellsmoduler och lika många växelriktare.
– Överlag håller produkterna en bra kvalitet och testet kan hjälpa villaägare, som vill producera sin egen el i valet av solcellssystem, säger Emma Olsson som ansvarar för testet på Energimyndigheten.
Enligt testet fortsätter solcellsmodulerna att prestera bra även efter att de utsatts för påskyndat åldrande genom kraftiga variationer i temperatur och luftfuktighet.
För testa härdigheten mot den svenska vintern utsattes systemen för intensiva snö- och istester i klimatkammare. Snö fick omväxlande smälta och frysa på. Alla moduler klarade utmaningen..
Solcellsmodulerna och växelriktarna ger generellt något lägre effekt och verkningsgrad jämfört med vad tillverkarna själva anger, men skillnaderna är små, enligt testet.
Idag kostar en solcellsanläggning för villa en fjärdedel av vad den kostade för fem år sedan. Det visar statistik som Energimyndigheten och Uppsala universitet har tagit fram. Solcellsägaren kan dessutom ansöka om solcellsstöd och ROT-avdrag.
Mikroproducenter av förnybar el kan sedan årsskiftet få en skattereduktion på den överskottsel som de säljer ut på elnätet. Det är viktigt att kontakta elnätsbolaget innan installationen, liksom att ta reda på vilka bygglov som krävs.
Här hittar du testet av solcellsmodulerna (länk) och här testet av växelriktare (länk).
KÄLLA: Energimyndigheten