Med ambitionen att det ska vara billigt och enkelt att koppla upp vad som helst till molnet har Pontus Oldberg på Tomelillaföretaget Invector Embedded Systems tagit fram en familj med moduler som kan kombineras till små IoT-system. Systemet går under namnet node.IT vilket ska läsas som "node it", gör en nod av det.
Systemkretsen ESP8266 från den fabrikslösa kinesiska halvledartillverkaren Espressif innehåller en Tensilicaprocessor på 80 MHz plus allt som behövs för wifi-uppkopplingen. Det enda man behöver addera är ett flashminne, kristall, antenn, några motstånd och lite mjukvara.
Wifi-delen kan fungera både som accesspunkt och som station eller båda och. Stacken är avbrottsdriven och kommer därför att ”störa” din applikation i och med att den också använder Tensilicaprocessorn,
– Vi har kört en motorstyrning utan att se några problem. Processorn har så mycket kraft att det inte märks, säger Pontus Oldberg.
Själva modermodulen har också fått en USB-anslutning och kostar inte mer än 85 kronor men det som gör nodet.it intressant är de moduler kallade +One som likt Legobitar sätts fast ovanpå.
– Vi har gjort moduler med AD-omvandlare, extra ingångar, för motorstyrning och annat som man vill ha.
Dessutom finns ett lite större bärarkort för den som behöver än fler in- eller utgångar.
Tillverkningen ska ske i egen regi. Pontus Oldberg har en mindre ytmonteringslina som klarar mellan 20 000 och 50 000 kort per år. Förutom att tillverka egenutvecklade kort som säljs via den egna nätbutiken Sweetpeas kör han också legojobb åt externa kunder. Plus lite konsultuppdrag.
För att framförallt finansiera inköpet av den kinesiska systemkretsen – minsta kvantitet är 4000 stycken – drog han igår igång en kampanj på Kickstarter. Målet är lågt satt, bara 35 000 kronor, och redan efter en dag har 23 personer satsat 14 352 kronor. Men det är 28 dagar kvar på kampanjen.
Produktionen är tänkt att starta i oktober och tills dess ska det också finnas lite mer programexempel.
Programmeringen kan ske på några olika sätt men vanligast blir nog att använda Arduinos utvecklingsmiljö.
– Man behöver bara lägga till en plugin så får man hela kompilatorn och alla bibliotek. Det mesta fungerar rätt av.
Kunderna räknar han med att hitta bland hobbyister, makers och mindre företag. Här hittar du kampanjen på Kickstarter (länk):
Moderkortet
ESP210 – Har systemkretsen ESP8266 som förutom processor också innehåller wifi-delen plus 4 Mbyte flash och USB-port. Kortet är 25,5 x 17,5 mm
+One-modulerna
BatOne – Batteriladdare med regulator för litiumjonbatterier
EnvironOne – Mäter ljus, luftfuktighet, temperatur och lufttryck.
Io4One - Fyra generella in- eller utgångar. Kan generera avbrottssignaler
AdcOne – Fyra analoga kanaler som samplas med 12 eller 16 bitar
MotorOne – Tvåkanalig motorstyrning för likströmsmotorer eller en stegmotor.
RtcOne – Batteriuppbackad realtidsklocka. Har en unik 64-bitars adress.
Workstation
Workstation 40 – Ett 40-pinnars DIP-kort för ESP210-kortet som ger fler digitala och analoga in- och utgångar.