JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Contiki 3.0 breddar hårdvarustödet

TI Sensortag och Zolertia ReMote är två nya plattformar som stöds av det svenska öppenkods-IoT-operativsystemet Contiki.
CONTIKI ÄR ett extremt lättviktigt operativsystem – 30 kbyte ROM och 10 kbyte RAM – och därmed lämpligt för de lika lättviktiga kretsar som sitter i noderna på de ”things” som alla just nu vill koppla upp på Internet.

När Contiki skapades av Sicsforskaren Adam Dunkels år 2002 var inte begreppet Internet of Things i allmänt bruk. Istället talade man om trådlösa sensornät.

Contiki hade stöd för Internet från början i form av den TCP/IP-stack uIP som Adam Dunkels tidigare varit med att utveckla, också den extremt lättviktig.

Idag kommersialiserar Adam Dunkels sin programvara i IoT-plattformsbolaget Thingsquare.

Sök på ”Contiki” i vårt arkiv genom att klicka här.
Contiki har efter ett drygt decennium nått fram till version 3.0 och dess skapare, IoT-pionjären Adam Dunkels, konstaterar att världen har blivit enklare för utvecklare av trådlösa system.

– Det har på sistone släppts många systemkretsar som gör att du bara behöver ett enda chip för båda radiokommunikation och styrning, säger han.

Det är TI självt som utvecklar Contiki-stödet för Sensortag, som har sensorer för synligt ljus, IR-ljus, fuktighet, lufttryck, magnetism, acceleration och orientering och kostar 250 kronor. Sensortag utnyttjar den nya Cortex M3-systemkretsen CC2650 som har inbyggd radio för 802.15.4 (6lowpan), Zigbee och Bluetooth LE.

En intressant möjlighet som öppnas med Sensortags radiokombination, är att köra Contikis IPv6-meshprotokoll samtidigt som konstruktionen fungerar som Bluetooth-beacon för smarttelefoner i närheten. Det betyder att det blir enklare och säkrare att ”parkoppla” med Contiki-noder. Thingsquare – Adam Dunkels Contikiplattform – utnyttjar just denna möjlighet för att länka in nya noder i meshnät.

Zolertia ReMote använder två TI-radiokretsar, en CC2538 (2,4 GHz) och en CC1120 (sub-GHz) vilket gör att den både kan kommunicera på kort håll och på längre avstånd – i ett test upp till drygt tre kilometer. Contiki stöder 2,4 GHz-radion i ReMote nu, och kommer att stödja sub-GHz-radion i nästa version.

Adam Dunkels medger att Contiki haft ett svagt inbyggt säkerhetsstöd. Nu åtgärdas detta genom stöd för 802.15.4 link layer encryption via AES128. Hårdvarustöd för krypteringen utnyttjas i de plattformar som har det.

Nytt protokollstöd finns för IP-protokollfamiljen IP64-NAT64-DNS64 som gör det möjligt att ansluta Contiki IPv6 mesh-nät direkt till Internet över IPv4 utan proxy.

MQTT, HTTP-socket och CoAP har fått nytt eller uppgraderat stöd, liksom TCP- och UDP-socket, IPv6 mesh och RPL mesh. Hela den interna IPv6-stacken har trimmats, och radio-programgränssnittet har förbättrats.

Dessutom har hela källkoden till Contiki modulariserats för att göra det enklare att välja bort funktioner du inte behöver.

Nästa version av Contiki stöder Intels knappdator Quark.

Contiki 1.0 släpptes den 10 mars 2003.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)