JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA satsar på flexibel elektronik

1,4 miljarder kronor satsas på det amerikanska industrikonsortiet Flextech Alliance som ska utveckla en produktionskedja för sträckbar och böjbar elektronik. Satsningen leds av landets försvarsdepartement och sker tillsammans med 162 amerikanska företag, labb, universitet och ickevinstdrivande organisationer.
Målet med konsortiet är att USA blir teknikledande inom området. Enligt USA:s regering är det hög tid att flexibel elektronik tar steget från dagens prototyper till riktig produktion. Men färdig teknik för detta saknas fortfarande.

Försvarsdepartementet räknar upp militär, medicin, äldrevård och infrastruktur som tillämpningsområden för flexibel elektronik. Sådan skulle exempelvis skulle kunna integreras i bandage för att larma för en infektion, eller i  broar för att larma för sprickor.

Högkvarteret kallas Manufacturing Innovation Institute for Flexible Hybrid Electronics och läggs i San Jose i Kalifornien. Där kommer Flextech Alliance bland annat att sätta upp pilotproduktionslinor som utnyttjar tryckt elektronik.

Planerna presenterades i fredags. Pengarna ska fördelas över fem år. Vd för konsortiet är Malcolm Thompson.

Bland de 96 deltagande företagen finns Apple, Ansys, Applied Materials, Corning, E Inc, Hana Microdisplay, Harper, HP, i3, Molex, Motorola Mobility, On Semiconductor, Parc, Qualcomm och TI.

USA:s försvarsdepartement meddelade i april att det ville knyta starkare band till Kiseldalen och den här satsningen är en del av detta. Myndigheten öppnar också ett eget kontor i Kiseldalen kallat Diux (Defense Innovation Unit – Experimental) dit teknikledande företag kommer att  kallas till rundabordssamtal.

Flextech Alliance är också en del av regeringens satsningar på att blåsa liv i amerikansk lokal tillverkningsindustri. Det här är det sjunde av nio planerade initiativ kring tillverkning av framtida teknik som regeringen presenterar. Totalt uppgår dessa satsningar hittills till 13 miljarder kronor där en tredjedel kommer från regeringen.

Det har redan skapats 900 000 nya jobb inom tillverkningsindustrin i USA sedan februari 2010, om man får tro den amerikanska regeringen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)