JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han skapade sin egen IoT-plattform

Han skapade sin egen IoT-plattform

Det började med en sensor som skulle rädda Christian Klemetssons krukväxter. Nu släpper han en komplett IoT-plattform.
Från ingenstans dyker det plötsligt upp en ny IoT-plattform med både hårdvara, mjukvara och protokoll.  En ensam utvecklare, Christian Klemetsson, har filat på plattformen i några år och tycker nu att den är mogen för en bredare publik.

Plattformen heter Device­radio och består hittills av en sensor, en gateway, två radiomoduler, egna protokoll och en liten molnplattform.

Christian Klemetsson, FOTO Mats Blixt
Christian Klemetsson
FOTO Mats Blixt
– Projektet började för flera år sedan, men det är först nu som det börjar kännas redo att satsa på, säger Christian Klemetsson.

I augusti blev han en av tre vinnare av tävlingen Your IoT Connected World. Där andra nöjt sig med att implementera en eller annan tillämpning, ställde Christian Klemetsson upp med sin egen kompletta IoT-plattform. Vinsten blev komponenter från Silicon Labs, plus marknadsföring – det var via den som Elektroniktidningen fick syn på honom.

Christian Klemetsson har en bakgrund inom automation, vilket man ser i en del av hans teknikval och tänkande. En av hans planer för framtiden är exempelvis stödja PLC-programsspråksfamiljen IEC 61131-3.

– Jag har alltid gillat att bygga, styra och övervaka saker. Elektroniken har alltid hängt med vid sidan om och det var rätt oundvikligt att till slut halka in på IoT.

Det skulle krävas ett specialnummer av Elektroniktidningen för att presentera alla komponenter i Christian Klemetssons plattform.

Varför uppfinner du hjulet  på nytt?

– Jag spenderade väldigt mycket tid att djupdyka i träsket av protokoll och lösningar som redan fa
 
Armprocessorn Gecko driver
gatewayen, överst. Den större radiomodulen, på kopplingsdäcket, är för prototyper. Temperatur- och fuktsensorn, stickan underst, har en komponentkostnad på bara 20 kronor
Klicka för större bild!
 FOTO Christian Clemetsson
nns.

Han tycker att befintliga tekniker är mycket bra på det de är designade för. Men de är designade för någonting mer komplext och avancerat än vad många IoT-system behöver.

– IoT och smarta hem växer kraftigt och om vi ska ta det här till nästa nivå, där vanliga användare också ska kunna använda det fullt ut, så måste det till smidigare lösningar.

– Komplexiteten ger kompa­ti­bilitetsproblem och dyra lösningar. Framförallt blir slutanvändaren lidande. Det skapar även en hög tröskel för den som vill bygga egna saker.

Samtidigt har han hela tiden sneglat mot både kommersiella projekt och hobbyprojekt för att göra sig kompatibel.

På två punkter gav han branschen godkänt: säkerhet och strömsnålhet. Det han saknade var användarvänlighet, kompatibilitet och bra priser.

Hans egen växtsensor är ett bra exempel på det sistnämnda. Komponentkostnaden är bara 20 kronor, och den är inte masstillverkad. Den är en kondensator som låter jordens fukthalt bestämma sin permittivitet. Uppladdningstiden mäts, vilket ger tillräcklig noggrannhet för ändamålet.

Det var växtsensorn som blev grodden till hans plattform. Christian Klemetssons blommor envisades med att dö, så han ville sätta en sensor i varje blomkruka.

– Tyvärr hittade jag inga färdiga teknologier som jag kunde använda. Antingen var det för invecklat att komma igång, eller så var de för dyra. Sensorerna ska ju inte kosta mer än växterna som man vill försöka rädda!

Så han började bygga sin egna lösningar. När han kom till protokollen upptäckte att de var onödigt komplexa för det som han ville göra.

– Inom IoT och hemautomation är man nästan uteslutande bara ute efter att styra och mäta signaler, digitala och analoga.

Han valde en enklare modell som liknar de fältbussar som används inom industriell automation.

– Deviceradio fungerar som virtuella signalkablar mellan hårdvara och mjukvara. Ur teknikens synvinkel så spelar det ingen roll vad det är för typ av enheter, Deviceradio är bara intresserad av att överföra själva signalerna.

Att han eftersträvar enkelhet betyder bland annat att allt är plug-and-play. Ett mål är att kunna komma igång och göra något enkelt i utvecklingssatsen på högst 3 minuter.
Inte ens parning behövs. För att komma åt en enhet anger man dess serienummer och PIN-kod.
dennatext
Alla moduler kan automatiskt använda alla gateways inom räckvidden.

En gateway per våning i en fastighet kan täcka samtliga lägenheter. Hyresgästerna behöver inga egna gateways, men kan ändå sätta egna upp sensorer och installera styrning av dem, kanske via en app.

– Vem som helst kan bygga egna appar och tjänster och integreringar till andra plattformar, eller rent av bygga en egen plattform ovanpå Deviceradio.

Modulerna skiljer sig mot konventionella moduler i det att det inte finns någon möjlighet att skriva programkod till dem.

– De fungerar mer som en I/O-motor, med moduler och drivrutiner till en mängd olika funktioner och externa chip.

Modulerna kan bland annat pulsbreddsmodulera lysdioder och styra RC-servo, ljusdimmer, skiftregister, mikrofon och accelerometrar över en I²C-port. Konfigureringen skapas i ett grafiskt gränssnitt och laddas ner genom en TTL-serieport.

I början av oktober ska Christian Klemetsson dra igång en Kickstarterkampanj för att finansiera CE- och FCC-certifieringarna, för att färdigställa plattformen, och för att börja bygga ett community med hobbyister och DIY-användare.

Han är också intresserad av att hitta samarbetspartners och pilotprojekt. Kontrollen av plattformen Deviceradio vill han lägga i ett icke vinstdrivande bolag för att göra den neutral.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)