JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 22 miljoner till film som ger effektivare solceller

22 miljoner till film som ger effektivare solceller

Kiselsolceller som täcks med nanotrådar får klart högre verkningsgrad än utan trådar. Det hävdar Lundaföretaget Sol Voltaics vars idé är att tillverka nanotrådsfilm som kan användas av solcellstillverkare världen över. Nu får företaget 22 miljoner kronor av Energimyndigheten för att få ut sin teknik på marknaden.
– Stödet från Energimyndigheten är en viktig milstolpe i vår utveckling mot att bli världsledande inom material för högeffektiva solceller. Nu kan vi demonstrera produktionen av nanotrådsfilmer som ökar verkningsgraden av dagens solcellspaneler med 70 procent, säger Erik Smith, vd för Sol Voltaics, i ett pressmeddelande

Fakta: Den potentiella marknaden för solceller är betydande enligt Energimyndigheten. År 2014 installerades 38,7 GW solceller i världen till en total installerad effekt på 177 GW, vilket motsvarar en procent av världens elanvändning. I sin roadmap räknar IEA (International Energy Agency) med en fortsatt hög installationstakt som uppnår en kapacitet på 4 600 GW år 2050. Marknaden domineras av kiselsolceller, som i fjol stod för 92 procent av produktionen, vilket enligt Energimyndigheten medför en stor global marknadspotential för Sol Voltaics produkt.  
Företagets affärsidé är att tillverka och sälja en nanotrådsfilm, så kallad SolFilm, till solcellstillverkare. Filmen består av nanotrådar inkapslade i en genomskinlig polymer som läggs på kiselsolcellerna.

Nanotrådarna tillverkas med en metod döpt till Aerotaxy. Den har utvecklats tillsammans med Lunds universitet och innebär att nanotrådarna tillverkas i gasform istället för på substrat, vilket är mellan 100 och 1000 gånger snabbare än andra idag använda metoder.

Enligt Sol Voltaics kan nanotrådsfilmen öka verkningsgraden hos kiselsolceller från 16 procent till 27 procent.

– Här har vi ett utmärkt exempel på hur nyfikenhetsdriven grundforskning kan ge nyttiga produkter som ingen förutsåg från början. Om projektet lyckas kan nanotrådar finnas på solceller över hela världen om några år, säger Rémy Kolessar, på Energimyndigheten, i pressmeddelandet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)