Den svenska fabriken har rötterna i Saab Combitech vilket förklarar specialkompetensen inom optik och mikroelektronik med tillhörande renrum. Det tekniska kunnandet i kombination med krävande kunder gör också att relativt lite av produktionen flyttas till fabrikerna i Litauen och Kina av kostnadsskäl även om det så klart alltid blir billigare att tillverka arbetskrävande produkter i dessa länder.
Två stora kunder som blivit offentliga i år är Saab Bofors Dynamics och Saab Avionics. Men efterfrågan är för tillfället störst telekomsektorn. I Sverige är även medicinteknik stort.
Vad betyder det att ha en lokal fabrik i Sverige?
– Jag tror det är av avgörande betydelse, framförallt för de sektorer vi jobbar med. Man måste ha en dialog med sina kunder, kunna kommunicera så att alla förstår varandra. Vi är en del i deras försörjningskedja, de måste kunna lita på den.
I de fall produktionen flyttas till lågkostnadsländer handlar det om andra skäl än lägre löner. Som att komma närmare marknaden.
Dessutom har fabrikerna i Litauen och Kina egen kompetens för att utveckla och industrialisera produkter, det finns därför inget behov av att starta i Sverige eller Norge för att sedan flytta tillverkningen.
Att det går bra i Jönköping innebär också att företaget kommer att investera i en ny fabrik nästa år på motsvarande sätt som man gjort i Norge i år.
– Om man tittar på vad som är kvar från den gamla fabriken är det i princip en helt ny som kommer på plats i Arendal.
Förutom ny lokal och nya maskiner innebär det också adekvata säkerhetsrutiner och zonindelning för att kunna tillverka försvarsmateriel.
– Vi är fortfarande inne i förhandlingsstadiet för Sverige så det går inte att säga exakt hur lösningen kommer att se ut.
Som jämförelse kan nämnas att den nya fabriken i Arendal som tagits i bruk i år innebar en investering på ungefär 50 miljoner norska kronor. Och året innan gjorde Kitron en större investering i den Litauiska fabriken.