JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33

bit

Brittiska 11-åringar får IoT-utbildning

Från och med idag börjar nära en miljon brittiska elever i årskurs 7 och 8 (11–12-åringar) att utrustas med varsitt Cortex M0-kort med Bluetooth LE, sensorer och krokodilanslutningar. Kortet heter Micro:bit och tillverkas av brittiska tv- och radioföretaget BBC.

Syftet med att utrusta eleverna med detta IoT-kort är att lära dem programmera.

En demonstrationstillämpning är att utnyttja kortets accelerometer för att flytta runt ett ljus i kortets 5 x 5-lysdiodmatris när kortet vinklas åt olika håll. Andra exempeltillämpningar är tamagotchi och hjärtmonitor.

  microbit2 Klicka för större bild!

– Studenter har redan kommit på en massa idéer – en del som hanterar vardagliga utmaningar, en del som kan ha affärspotential och en del som bara är kul, säger  Sinead Rocks, chef på BBC Learning.

Kortet är på flera sätt en fortsättning på elevdatorn Micro som BBC släppte på 1980-talet. De tillhör båda projektet ”BBC Computer Literacy”. BBC Micro utvecklades av brittiska Acorn Computers vars dotterbolag Arm Holdings nu utvecklat Micro Bit.

Kortet mäter 4 x 5 cm. Det har accelerometer, magnetometer, 5 x 5 lysdioder, MicroUSB och två programmerbara knappar. Längs en sida sitter en 23-polig anslutning där fem poler är expanderade för att kunna ta emot krokodilklämmor och banankontakter.

Processorn är norsk, en Nordic Semiconductor nRF51822 med en 16MHz ARM Cortex-M0 med 256 kbyte flash och 16 kbyte RAM. I paketet ligger även en buzzer, USB-sladd och audiosladd.

Micro Bit programmeras via Javascript, Blockly, Python eller C++.

Lancasteruniversitetet har utvecklat systemprogramvaran. Farnell Element14 sköter tillverkningen. Kortet kommer att erbjudas kommersiellt, konstruktionen kommer att släppas som öppen källkod och ett  icke vinstdrivande företag har bildats för att hjälpa till med att organisera ytterligare tillverkning för utbildningsändamål.

Planerna på Micro Bit började smidas år 2012. Lanseringen försenades med ett halvår.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)