Laser och ultraljud i ny käpp för synskadade
Den klassiska vita käppen kompletteras med en lasernavigator vars ”längd” avgörs av hur långt den synskadade håller handen från kroppen. Den patenterade tekniken presenteras i en doktorsavhandling.
En ny typ av navigationshjälpmedel, en lasernavigator, har tagits fram för synskadade. Via vibrationer förmedlar den riktning och avstånd till omgivande föremål på betydligt längre avstånd än den klassiska vita käppen.
I framtiden är tanken att navigatorn enkelt ska kunna bäras i jackfickan som en extra trygghet och bara tas fram när den behövs.
– Om jag till exempel går utmed en trottoarkant och plötsligt förlorar kontakten med trottoarkanten, då kan jag ta fram navigatorn och orientera mig med hjälp av föremål i omgivningen, säger Daniel Innala Ahlmark, som presenterar lasernavigatorn i sin doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.
En nyckel till lösningen är människans förmåga att avgöra de egna kroppsdelarnas positioner. Lasernavigatorn mäter avståndet till kroppen med hjälp av ultraljud. Det avståndet bestämmer hur långt lasern mäter framåt.
Känslan är att använda navigatorn som en vit käpp som expanderar när armen sträcks ut och vibrerar när den träffar något.
Den vanligaste lösningen i liknande teknik har varit att använda ljud som i backsensorn på en bil och variera ljudintensiteten.
De fungerar inte så bra i en bullrig stadsmiljö. Det vet Daniel Innala Ahlmark, som själv är synskadad.
– Som synskadad behöver du rikta din uppmärksamhet mot massor av olika ljud. Att hantera ytterligare ett kan därför förvirra.
Lasernavigatorn har testats inomhus och utomhus. Tekniken är patentsökt och Daniel Innala Ahlmark hoppas att den ska fortsätta utvecklas, inte minst med avseende på storlek och tyngd.