Nvidias nya systemkrets Xavier drar bara 20 watt men har samma prestanda som det fullmatade datorkort Drive PX2, som drar 250 watt och driver de autopilotbilar som Volvo börjar testa nästa år.
Xavier annonserades i Amsterdam igår. I god tid – den släpps i provexemplar först om drygt ett år.
Processorn mäter 300 mm2 – gissar tekniksajten Anandtech – och innehåller sju miljarder transistorer tillverkade i 16 nm FinFET. Några av transistorerna är ihoppusslade till åtta stycken ARM-kärnor av Nvidias egen konstruktion, och en rejäl portion transistorer bygger upp en 512-hövdad version av strömningsprocessorn Volta.
Dessutom finns på chipet en acceleratorkärna för datorseende och videoacceleratorer – den kan koda och avkoda 8K-video (7680 x 4320 bildpunkter).
Xavier är en uppföljare till Parker som sitter i två exemplar på datorkortet Drive PX2 som används av Volvo och ytterligare 80 tillverkare av självkörande bilar.
Enligt Nvidia kan Xavier ersätta all beräkningskraft på Drive PX2-kortet. Då ska man komma ihåg att PX2 drar 250 watt, mot 20 watt för Xavier, och att PX2 utöver två stycken Parker-chips innehåller två stycken Pascal-grafikchips.
Topprestandan är 20 Tops, det vill säga 20 teraops eller 20 biljoner operationer per sekund. Siffran gäller när den exekverar deep learning-AI-algoritmer i åtta bitars heltalsaritmetik. För Drive PX2 har Nvidia tidigare angett en prestanda på 8 teraflops. Den siffran gällde dock 32-bitars flyttal.
Xavier kommer i första hand att delas ut till fordonstillverkare och forskare när provexemplaren dyker upp. Vid det laget har Volvos test med autopilot hunnit rulla ett år. Möjligheten att då kunna byta ut kupévärmaren Drive PX2 mot ett 20 wattskort gör att Volvos projekt plöstligt känns betydligt mer jordnära.
Anandtech har mer information om Xavier (länk). Fast inte jättemycket mer information. Nvidia har inte släppts så mycket detaljer om vare sig Volta eller Xavier. Exempelvis vet vi inte ens vad de åtta cpu-kärnorna i Xavier heter eller var de kommer från.
Nvidia har sedan 2011 döpt sin Tegra-processorfamilj efter superhjälter: Kal El, Wayne, Grey, Logan, Erista, Stark, Parker och nu Xavier. De brukade vara approcessorer för mobiler, men den marknaden har Nvidia tappat.
Idag är datorseende, bildbehandling och AI-tekniken deep learning de stora tillämpningarna för Tegrafamiljen. Nvidia refererar till Xavier som en ”AI-superdator.”
Vad gäller AI är Nvidias ställning ännu starkare i serverhallarna, där dess grafikkort dominerar för deep learning-beräkningar i molnet.