Sex företag och sex studentlag presenterade idag sina nominerade bidrag till de inbyggnadspriser som delas ut på konferensen Embedded Conference Scandinavia i slutet av november.
Spridningen på bidragen var stor. Produkter av alla de slag styrs idag av digital elektronik, det vill säga är ”inbyggda system” och som sådana är de kandidater till de utmärkelser som årligen delas ut på konferensen Embedded Conference Scandinavia.
Per defintion är elektroniken inbyggd, och det kan därmed ibland vara svårt att upptäcka innovationen. Varmluftsverktygen DW3000 från Sievert är ett exempel. Den är på pricken lik marknadens storsäljande varmluftsverktyg, i alla fall för denne reporters ögon.
Men på insidan sitter en borstlös fläktmotor och styrelektronik som gör att den till skillnad från konkurrerenten håller varvtalet konstant när inspänningen varierar kraftigt, vilket är mycket vanligt på generatordrivna byggplatser.
DW3000 har tagits fram tillsammans med Elektronikkonsult och Realtime Embedded.
En annan konsult – Prevas – är inte bara sponsor av inbyggnadspriset utan håller sig också väl framme bland bidragen och har genom åren tagit hem förstapriset tre gånger.
I år har Prevas hjälpt Uppsalaföretaget Chromogenics att ta fram en produkt för dynamiska fönster som ger solskydd när det behövs. En knapptryckning tonar ner rummens alla fönster utan att utsikten försvinner.
Fönstren använder så kallade elektrokroma glas, som ändrar färg genom tillförsel av en låg elektrisk spänning. Chromogenics produkt är skalbar från ett enda konferensrum till ett hotells samtliga fönster.
Prevas har också hjälpt det danska företaget Ambu ta fram en uppkopplad docka för hjärt-lungräddningsövningar. Ambu Man Advanced ALS ska vara lätt att använda och ska enkelt kunna byggas ut med hjälp av programvaruuppdateringar. Den körs på Linux och användargränssnittet är godtycklig webbläsare.
De här är resterande nominerade företagsbidrag:
• Actia Nordic ställer upp med en Linuxbaserad plattform för fordonsövervakning och fjärrstyrning,
• Synktek har tagit fram en multikanalig lock-in-förstärkare som mäter ner till nanovolt. Den är avsedd för forskare och utgörs av en enda rackenhet där konkurrande alternativ idag kräver ett par fullmatade skåp. Produkten har finslipats under hela tio år.
• Optifuse förvandlar något så enkelt som en porslinssäkring till en IoT-nod, en simpel metod att uppdatera gamla fasta installationer. Den mäter och bryter strömmen till exempelvis värme eller vatten via zigbee.
Här är studentbidragen:
• Mixern Märtha är en ljudmixer som optimerats med ett enda mål – att den ska vara extremt enkel att använda, moster Märtha ska klara av det. Bidraget kommer från en student på Agstu, Jörgen Filipsson.
• Ett av tre bidrag från Högskolan i Halmstad (HH) är en maskin som desinficerar med joniserad luft. Tekniken, från företaget Plasmaqure, ska kunna ersätta antibiotika vid bakteriella öron- och hudinfektioner.
• Från KTH kommer Evam System som ordnat så att utryckningsfordon kan kommunicera lokalt via bilradioapparaternas RDS-system. Tekniken fungerar och nästa steg är att utvärdera effekten av den i utryckningsfordon.
• Poki från KTH plockar golfbollar på eget hand, utan behov av slingor. Den utnyttjar högprecisions-GPS med noggrannhet på centimeternivå. Som bonus fungerar den som gräsklippare.
• Sunwell från Högskolan i Halmstad renar dricksvatten genom att låta det rinna genom plaströr som släpper igenom UV-ljus, som dödar bakterier. Tekniken är ett alternativ till att köpa dricksvatten på flaska och ska prismässigt kunna återbetala sig för ett hushåll på ett eller ett par år. En solcell som levererar 20 watt fyller främst funktionen att vara en stabil strömkälla vilket elnäten i de länder produkten riktar sig till inte är.
• Linus Sandström på Högskolan i Halmstad har tagit fram en elektrisk motor för större skateboards, så kallade longboards. Den ska kunna säljas för under tiotusen kronor, där dagens alternativ kostar det tredubbla. En poäng är att fästa uppmärksamheten på att det finns betydligt fler rullande produkter ute i världen än cyklar och bilar som det kan vara intressant att sätta en elmotor på.
Embedded Award delas ut i en ceremoni den 22 november på Kistamässan. Där kan du också besöka alla de nominerade i deras montrar på konferensen ECS under den 22 och 23 november.