JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 8 juli 2020 VECKA 28

En mikrometertunn film som gör skärmen hos smartmobiler och läsplattor nästintill okrossbar eller ett vanligt fönsterglas tre gånger hårdare har utvecklats av forskare från Linnéuniversitetet och Linköpings universitet. Nu ska filmen kommersialiseras med stöd av Vinnova.

Filmen består av grundämnena kisel, syre, kväve och magnesium.– Det är kombinationen av dessa fyra grundämnen som gör att filmen får intressanta egenskaper, samtidigt som den fortfarande släpper igenom synligt ljus, säger docent Sharafat Ali i ett pressmeddelande.

Filmen framställs med hjälp av en teknik som kallas magnetronsputtring. Den kan sedan läggas på olika typer av tjockare material. Speciellt intressant i forskningen har varit att lägga filmerna på vanligt fönsterglas. 

Detta bryter då ljuset betydligt mer och blir framför allt upp till tre gånger hårdare än ett obehandlat fönsterglas. Det nya materialet kommer därför att vara intressant att använda i exempelvis fordon, smarta mobiler och läsplattor.

– Vi har bildat ett bolag för att utveckla, licensiera och förädla vår produkt, för användning i smarta telefoner, vindrutor i fordon med mera. Ett mycket viktigt stöd för bolagets utveckling är det anslag vi nu fått av Vinnova, säger professor Bo Jonson som är vd i det nya bolaget som döpts till HPViCo vilket står för High Performance Vitreous Coatings.

Vinnova har beslutat att bidra med 300 000 kr inom sin utlysning Innovativa startups 2017. I motiveringen skriver myndigheten bland annat att ”projektet bygger på en innovation med stor potential, vidare är resonemanget kring framtida tillväxtpotential trovärdigt”.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)