Dubbelt så hög effekt, dubbelt så långa avstånd och 350 procent högre effekt per kvadratmeter – så ser nästa generation HVDC (högspänd likströmsledning) ut, avslöjar ABB.
ABB har varit världsledande inom HVDC i sju decennier och i samband med att företagets plattform HVDC-Light fyller tjugo, passar företaget på att lätta på förlåten inför morgondagens HVDC-teknik.
Det visar sig att den häpnadsväckande teknikutvecklingen inom HVDC-området fortsätter.
Under de två senaste decennierna har kraftkapaciteten ökat från 50 till 1400 megawatt. Spänningen har ökat från 80 till 525 kilovolt och överföringslängden har ökat från sju till över hundra mil.
Överföringsförlusterna som idag ligger under en procent per hundra mil kommer enligt ABB att ”minskas ytterligare”.
Nästa generation vrider upp spänningen till 640 kilovolt vilket fördubblar överföringslängden till tvåhundra mil. Dessutom drygt fördubblas överföringskapaciteten till tre gigawatt.
Och med hjälp av nya kompaktare lösningar kan 350 procent mer kraft levereras per kvadratmeter utnyttjat utrymme.
– Det betyder en enorm fördel i tillämpningar som exempelvis havsbaserad vindkraft och sammanlänkningar av kraftnät, skriver ABB i ett pressmeddelande.
Det som möjliggjort utvecklingen har varit halvledarbaserade kraftenheter. De ger bättre kontroll och gör mindre HVDC-system ekonomiska. Det som ABB kallar HVDC Light är en teknik baserad på IGBT:er som ABB utvecklade under nittiotalet.
I konkurrens med bland annat Siemens HVDC Plus och Alstom HVDC Maxsine har ABB levererat 18 av de 24 driftsatta HVDC-projekten av den här typen som existerar.
ABB har även flera världsrekord inom tekniken: världens längsta underjordiska länk, den kraftfullaste länken för havsbaserad vindkraft och den första luftledningslänken.
HVDC har blivit hyperaktuell i och med att den stöder utvecklingen mot förnybar energi. Länder kan sammanlänkas över allt längre realistiska avstånd för integrering och balansering av energiproduktion och elhandel.
HVDC Light kan också användas för kortare avstånd, för att exempelvis transportera havsbaserad vindkraft till land via omriktarstationer som placerats på plattformar ute till havs.
ABB har över 110 HVDC-projekt med en total installerad kapacitet på över 120 gigawatt, vilket utgör ungefär hälften av den installerade basen i världen.
Företaget säger sig ha uppfunnit HVDC-tekniken på femtiotalet medan Wikipedia säger att det skedde redan på trettiotalet.