JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Vägen till framgång har varit långt ifrån spikrak men årets första kvartal blir det första med vinst och omsättningen spås landa på 100 miljoner dollar i år. Det är framförallt FPGA:er i form av IP-block till systemkretsar som lyfter Achronix som dessutom ska utöka sortimentet med okapslade kretsar till multichipmoduler senare i år.

Så värst mycket mer får vi just nu inte reda på om de okapslade kretsarna kallade Speedchip, men tekniken ser på papperet ut att vara identisk med den som Intel använder för att kombinera en okapslad processor med en okapslad FPGA på samma bärare. Jämfört med att ha två kapslade kretsar ger det betydlig fler anslutningar, kortare fördröjningar och lägre energiförbrukning.

Den här typen av systemkretsar passar bland annat i datacenter och i fordon, där FPGA:an kan accelerera beräkningstunga uppgifter.

Om det är TSMC som står för tekniken vill Acronix inte svara på, men det handlar inte om en katalogprodukt.

– Vi kommer att konstruera kretsarna för varje kund, säger företagets marknadschef Steve Mensor.

Achronix kan ses som en avknoppning från Cornell University i New York och satsade ursprungligen på att konkurrera med mycket snabba FPGA:er som kunde klockas upp till 1 GHz. Den underliggande tekniken var asynkron, medan de etablerade företagen som Xilinx och Altera använder synkron teknik i den programmerbara logiken.

Achronix fick visserligen fram kretsar som fungerade men det räckte inte för att övertyga marknaden. Lösningen blev att nischa in sig mot framförallt acceleratorer plus ett tillverkningssamarbete med Intel som gav tillgång till avancerade processer, IP och byggsätt.

Den andra generationen FPGA-kretsar i Speedsterfamiljen presenterades år 2012 men först 2015 startade volymproduktionen. I fjol kom nästa produkt, FPGA:er i form av IP-block till systemkretsar. Produkten döptes till Speedcore.

– Vi hade länge pratat om eFPGA:er, inbäddade FPGA:er. Och i fjol började vi leverera. 

IP-blocken är utvecklade för TSMC:s FinFET-process i 16 nm. Det handlar inte om en standardprodukt, utan Achronix tar fram en skräddarsydd variant för varje kund där det går att justera storleken på logiken, minnet och antalet DSP-block. Resultatet blir ett färdiglayoutat, hårt FPGA-block – inte en syntetiserbar RTL-kod som andra IP-block. I leveransen ingår också en komplett version av företagets verktyg ACE, som används för att programmera och verifiera logiken.

Kunderna verkar uppskatta det här så pass mycket att Speedcore förväntas stå för hälften av intäkterna år 2020, spår Steve Mensor. 

Första kvartalet i år blev det första som företaget gick med vinst, och tillväxten är stark. År 2020 räknar företaget med att omsätta 400 till 500 miljoner dollar varav hälften kommer från de helt nya IP-blocken Speedcore, 35 procent från Speedster – de ursprungliga FPGA:erna – och 15 procent från de nya, okapslade FPGA:erna Speedchip.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)