En triljon beräkningar per sekund är det hägrande målet för ett nytt EU-projekt som i investeringar jämförs med Airbus- och Galileo-projekten.
Euroexa heter projektet som har som mål att utveckla en dator som levererar en exaflops, det vill säga 1018 eller en triljon flyttalsoperationer per sekund.
Euroexa ska kunna användas över hela EU av forskare såväl som företag och offentlig sektor, och oavsett var användaren befinner sig.
Det första blygsamma delmålet är bygga ihop en petaflopsdator till år 2020. Hårdvaruplattformen på den ska vara ARMv8-processorer och Xilinx Ultrascale+-FPGA:er.
Arkitekturen ska sedan förhoppningsvis kunna skalas upp till en exaflopsdator år 2022 eller 2023.
De tjugo miljonerna euro ska spenderas under fyra år. Om man inkluderar besläktade projekt som Euroexa har nytta av – flytande kylning, systemprogram, nätverk, hårdvara och annat – hamnar summan på femtio miljoner euro.
Euroexa sammanfogar tre existerande europeiska superdatorprojekt – Exanest, Ecoscale och Exanode – och inkluderar 16 företag och organisationer, som träffades i Barcelona i förra veckan.
Ett av företagen är lilla ZeroPoint Technologies från Göteborg som säljer teknik för att komprimera minne i flykten mellan RAM och CPU.
Förr i tiden räckte det att hänvisa till Moores lag för att regelbundet kunna skala upp prestandan på superdatorerna. Trots att transistorerna fortsätter att bli fler på chipen krävs det numera nya grepp i arkitekturen för att ta sig vidare. Det kostar för mycket energi att slussa data mellan minne och processor.
De senaste åren har GPU:er fyllt den rollen. Eurexa hoppas nu att FPGA:er ska kunna flytta fram prestandan ännu längre.
Det är energiförbrukningen som är utmaningen. Dagens snabbaste superdator Taihulight drar 28 MW. Om man skalade upp samma arkitektur till en prestanda på en exaflops, skulle den dra 224 MW.
Introduktionen av Nvidias beräkningskort P100 innebar en stor förbättring under året som gick – effektiviteten hos världens 500 strömsnålaste superdatorer gick upp från 4,8 till 11 Gflops/watt. Nvidia kommande arkitektur V100 ska dubblera verkningsgraden igen i en speciell serverversion.
Världens snålaste superdator idag ger 14,1 Gflops/W. Den heter Tsubame 3.0, står i Tokyo och använder P100-kort. Den snålaste superdatorn på Intel Xeon Phi-kort – en klassiska parellell CPU – ger 5,8 Gflops/W och ligger på plats 18 i snållistan.
En exaflops-dator som drar 20 MW skulle behöva beräkningskort som levererade 50 Gflops/W.