JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ett material vars ledningsförmåga kan slås på och av via den ferroelektriska polarisationen är vad forskare vid Linköpings universitet har tagit fram i samarbete med kollegor i Spanien och Nederländerna. Upptäckten väntas kunna bana väg för informationstäta och små minnen.

Hittills har forskarna visat att teorin fungerar för tre olika specialbyggda organiska molekyler som leder ström och innehåller dipoler, vars positivt och negativt laddade ändar kan byta plats beroende av riktningen på ett pålagt elektriskt fält.

I en tunn film uppbyggd av dessa molekyler kan alla dipoler fås att svänga om exakt samtidigt. Därmed byter filmen polarisation. Likaså ändras ledningsförmågan från hög till låg eller tvärtom.

– Jag fick idén för många år sedan och av en slump träffade jag professor David González Rodríguez, vid universitetet i Madrid, som hade byggt en molekyl av just den typ vi letade efter, säger Martijn Kemerink, professor vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Molekyler bildar gärna staplar som är någon nanometer bred. Trådar av staplade molekyler kan placeras i en matris där varje korsning utgör en informationsbit.

– Vi behöver nu arbeta vidare för att bygga molekyler som kan användas i praktiska applikationer.

Möjliga framtida tillämpningar är informationstäta och små minnen men också nya typer av solceller.

Nyligen publicerade Science Advances artikel ”Ferroelectric self-assembled molecular materials showing both rectifying and switchable conductivity” i vilken de berörda forskarna visar att teorin fungerar (länk).

Martijn Kemerink på avdelningen för komplexa material och system vid Linköpings universitet är artikelns huvudförfattare.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)