JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Deviceradio vann Embedded Award

EMBEDDED AWARD Christian Klemetsson vill samla alla IoT-prylar under ett gemensamt protokoll. Och det tycker juryn till det svenska priset Embedded Award är en så bra idé att den vinner priset i klassen IoT –  en ny kategori för i år.

Deviceradios grundare Christian Klemetsson var omslagspojke på magasinet Elektroniktidningen redan i nummer 9 år 2015 med sin kompletta plattform för IoT, inklusive såväl mjukvara, sensorer, gateways som protokoll.

Idag har Deviceradio en skarp användare för sina produkter. Den är något så osannolikt som Howard Hughes lyxskrapa på Hawaii. Sensorer från Deviceradio loggar när de 30-talet soprummen i byggnaden öppnas och stängs, för att hjälpa sophämtarna prioritera. 

En produkt som är under utveckling är uppkopplade jordfuktssensorer. Deviceradio levererar referenskonstruktion och lösningar till sin kund, som i sin tur hoppas få gräva ner dem i kommuners planteringar.  

Genom att arbeta på detta vis – att låta kunden implementera –  kan Deviceradio inledningsvis klara sig på bara tre personer.

Deviceradio befinner sig i en startfas för att känna sig för vilka marknader som kan vara intressanta att adressera. En möjlig framtid kan vara att hitta en större partner, som en konsult eller en mobiloperatör.

Men det är inte för sina kunder som Deviceradio vinner Embedded Award, utan för sina protokoll.

När Elektroniktidningen talade med Christian Klemetsson år 2015 hade han ett lokalnätsprotokoll för IoT. Numera har han  skalat upp det till att om­fatta hela IoT-infrastruk­turen.

– Protokollet kan nu läggas ovanpå existerande tekniker, till exempel alla IP-­baserade – som wifi , 4G, 5G och så vidare – samt med gateway till Lora, Blue­tooth, SMS, och så vidare.

– Det gör att oavsett vilken teknik man väljer så beter det sig konsekvent.

Protokollet – som lustigt nog ännu inte fått ett namn – är minimalistiskt och skräddarsytt för IoT med operationer som känns intuitiva, särskilt för dig med bakgrund inom industriell automation och de protokoll som används där.

Det kan köras över bland annat Wifi och Bluetooth. Vill du använda protokollet betalar du en licensavgift per device till Deviceradio.

Idag pratar IoT-prylar med var­andra via protokoll och plattfor­mar som Node­ Red, Alljoyn och Thread. Dessa protokoll kommer fortfarande att behövas. Men Deviceradio vill addera ett lager där man oavsett underliggande uppkopplingsteknik, får en och samma familjära implementation, med kryptering, abstraktionslager och åtkomstkontroll.

Det här betyder till exempel att utvecklaren kan avvakta med att välja protkoll och ända utveckla klart sin tillämpning. Eller byta protokoll – mellan Bluetooth, NB-IoT, Lora, 4G, wifi, zigbee, 433MHz eller vad som helst –  efter att tillämpningen är klar, bara genom att ändra den enda kodrad som in protokollllbiblioteket.   

Företaget väckte uppmärksamhet och politikermässan i Almedalden genom att fjärrstyra en skalmodell av svenska Einrides fö­rarlösa lastbil T­pod.

Det intressanta med den fjärrstyrningen var att den skedde över flera parallla uppkopplingar, via ett protokoll och en hårdvara som heter Multi-link. Det är Multi-link som formellt får Embeddedpriset.


PÅ bilden: Martin Sörensen, Jaffar Salih, Christian Klemetsson, Jens Thystrup. FOTO: JAN TÅNGRING

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)