Små och medelstora företag kan få upp till 50 000 kronor för att göra en energikartläggning. Hittills har någonstans mellan 350 och 400 företag tagit chansen. Vadstena sparbank är ett. Banken genomför just nu åtgärder som sänker energianvändningen med 55 procent. Borde ditt företag också hänga på?
– Energikartläggningen har visat sig vara ett bra första steg för företag att börja arbeta med sin energianvändning, och cirka 7 av 10 som genomfört en energikartläggning har visat sig fortsätta med energieffektiviseringsarbete efter kartläggningen, säger Lara Kruse handläggare på Energimyndigheten.
Stödet för energikartläggning har funnits i sin nuvarande form sedan 2015. Det är en del av det Nationella Regionalfondsprogrammet som medfinansieras av EU med syfte att bidra till en minskad energianvändning och en ökad tillväxt. Många hundra små och medelstora företag i Sverige har hittills fått sina ansökningar beviljade.
– Cirka 350 företag har fått sina ansökningar beviljade fram till slutet av april 2017. Och vi hoppas fler tar chansen att ansöka, säger Lara Kruse.
Via Energimyndigheten finns det alltså möjlighet för små och medelstora företag att ansöka om stöd på upp till 50 000 kronor för en energikartläggning. Stödet täcker dock som mest halva kostnaden.
Vadstena sparbank och småländska Skeppshult är exempel på två företag som hittills utnyttjat erbjudandet. Resultatet är att Vadstena sparbank just nu genomför åtgärder som ska sänka företagets energianvändning med 55 procent, påpekar Energimyndigheten. Skeppshult, som tillverkar 300 cyklar i veckan i Sverige, siktar i sin tur på att sänka sin energianvändning med knappa 10 procent.
Likaså vittnar flera fastighetsbolag om positiva effekter av en energikartläggning. Garnisonsfastigheter i Linköping upptäckte exempelvis att ventilationen i en kontorsbyggnad var felprogrammerad och drog onödig energi nattetid och helger.
– Felet var relativt lätt att få bukt med, men liknande brister är vanliga och kan åtgärdas. Den här åtgärden sparar oss 190 000 kronor om året, säger Johan Elwing vid Garnisonsfastigheter.
En energikartläggning visar hur mycket energi som årligen tillförs och används för att driva ett företags verksamhet. Den visar hur energin är fördelad i verksamheten och kostnader. Den ger förslag på åtgärder som kan spara energi. Det kan handla om investering i ny utrustning, men också nya arbetssätt och rutiner.
Är detta intressant för ditt företag?
Här kan du hitta mer information om hur ditt företag kan få stöd (länk).