EU ska upphandla två superdatorer i dagens högsta prestandaklass – 100 petaflops. Pengarna ska dessutom räcka till två datorer i 10 petaflopsklassen. Plus en infrastruktur som ger forskare och småföretag inom EU bra åtkomst till burkarna.
Projektet heter EuroHPC. År 2020 ska systemen vara redo att tas i bruk. Planen är därefter att gå vidare till en exaflopsdator år 2022 eller 2023.
Enligt EU är satsningen nödvändig för konkurrenskraften och oberoendet. EU-forskare av idag utlokaliserar sina superdatorberäkningar till andra länder.
EU har idag ingen superdator på topp 10-listan. Italien ligger på plats 14 med en dator på 15 petaflops. Schweiz ligger trea, men det ligger ju inte i EU. Kina är etta på 93 petaflops.
EuroHPC-projektet är kopplat till det tidigare projektet European Cloud Initiative.
Elektroniktidningen har tidigare berättat om EU-projektet Mont Blanc, som har en hittills blygsammare budget, men en betydligt högre ambitionsnivå: en strömsnål exaflopsdator av ARM- och Kalray-processorer ska stå klar redan 2020.
Dessutom finns ett EU-projekt kallat Euroexa som fick 20 miljoner euro av EU i september och bygger superdatorer av Xilinx Ultrascale+-FPGA:er och Armprocessorer sammanlänkade av en ny sorts datalänkar mellan chipsen. Detta projekt hoppas sjösätta en petaflopsdator år 2020 och en exaflopsdator år 2022 eller 2023.
Kina hoppas ha sin första exaflopsdator år 2020. Frankrike har satt samma datum.
USA siktar på att ha en exaflopsdator år 2021. Landets exaflopsplaner sinkades av Intels misslyckande med mångkärnan Knights Hill.
FOTNOT
• En flops är en flyttalsoperation per sekund
• Lathund för SI-prefixen: Mega-, giga-, tera-, peta- och exaflops.
• Japp, drömgränsen vi passerar om ett par år är en triljon flyttalsoperationer per sekund, det vill säga 10^18 eller en miljard miljarder. Sedan börjar vi jobba på ”zetta”.
• Bilden överst föreställer Mare Nostrum på Barcelona Supercomputing Center. På listan över jordens snabbaste datorer låg den i november på plats nummer 14 med en toppfart på 15 petaflops.