Elbehovet ökar successivt i samhället. Sverige bedöms behöva bygga runt 100 TWh ny elproduktion till år 2045. I en ny rapport konstaterar Energimyndigheten att det krävs långsiktiga spelregler för att lyckas, men att var sak har sin tid.
– Vi behöver skilja på vad som är viktigt nu och vad som är viktigt sen, säger Martin Johansson, projektledare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
Sverige har mycket goda förutsättningar att skapa ett fullständigt förnybart elsystem, som både är kostnadseffektivt och säkert. Men för att nå dit måste det börja planeras för framtiden redan nu – det gäller allt från nätplanering till hur man säkrar platser för framtida vindkraftsproduktion, konstaterar Energimyndigheten.
Idag är den svenska utbyggnaden av förnybar elproduktion hög, och mer än tillräcklig för att tillgodose våra behov, menar myndigheten.
Om 10 till 15 år kan däremot utbyggnadstakten behöva tredubblas. En anledning är att en mycket stor del av den svenska elproduktionen kommer att nå sin tekniska livslängd inom 20 till 30 år.
– Vi står inför ett stort reinvesteringsbehov av elsystemet, oavsett inriktning mot förnybar energi eller ej, säger Caroline Asserup, avdelningschef på Energimyndigheten, i samma pressmeddelande.
Ytterligare en aspekt är att olika energisektorer kopplas ihop, vilket också påverkar utbyggnaden av elsystemet. Till detta kommer att led- och driftstiderna är långa i många delar av energisystemet. Därför måste det börja planeras för framtiden redan nu, och systemfrågor måste bli överordnade.
Mer långsiktiga spelregler och tillståndsprocesser samt öppenhet för nya affärsmöjligheter krävs för att lyckas konstaterar Energimyndigheten i sin rapport.
Här kan du ladda ner rapporten "Vägen till ett 100 procent förnybart elsystem" (länk).