JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina slukar mer av foundrykakan

Foundryverksamheten i Kina spås öka med dryga 50 procent i år, jämfört med i fjol. Om den prognosen slår in kommer Kina att stå för nästan en femtedel av världens kretstillverkning via renodlade foundryn, hävdar prognosföretaget IC Insights. Ambitionen är tydlig – mer av de kretsar som säljs i Kina ska tillverkas i landet.

Foundryverksamheten i Kina spås öka 51 procent i år. Verksamheten växer även en del i Europa, medan den i princip står still på övriga marknader.

Om IC Insights får rätt kommer Kina att stå för 19 procent av den rena foundryförsäljningen i år. Det kan jämföras med 13 procent förra året och nio procent år 2016.

Tittar man på hela marknaden spås den växa med åtta procent i år, för att nå ett värde på 59 miljarder dollar. Om den förväntade tillväxten slår in, väntas Kina kapa åt sig hela 90 procent av den.

Bakom den starka kinesiska satsningen på foundryverksamhet ligger en uttalad strategi att mer av de kretsar som säljs i Kina också ska tillverkas där. Idag är knappt en femtedel av de kretsar som säljs i Kina tillverkade där. Ett av landets mål är att andelen inhemska kretsar ska vara minst två femtedelar år 2025.

För att nå det målet agerar Kina på flera sätt. Bland annat försöker landet att locka till sig halvledaringenjör från Taiwan, Sydkorea och Japan, vilket etn.se nyligen skrev (länk). Här pekas bland annat det kinesiska foundryt SMIC ut som en spelare som har tillgång till mycket kapital för att attrahera kompetent personal från utlandet.

Samtidigt konstaterar IC Insights att taiwanesiska TSMC lever gott på sin försäljning till Kina. I år väntas den öka med otroliga 79 procent – till 6,7 miljarder dollar. Och får man tro IC Insights motsvarar det i stort hela TSMC:s försäljningsökning mellan 2017 och 2018. Prognosföretaget menar att det framförallt är stora fabrikslösa företag, baserade i Kina och som konstruerar kretsar för att utvinna kryptovalutor, som eldar på TSMC:s resultat just nu.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)