JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elon Musks näsknäpp – här är hela historien

Exakt vad var det som Elon Musk gjorde fel när han i augusti twittrade om en privatisering av Tesla? Elektroniktidningen har läst den amerikanska finansinspektionens anklagelser. 

Elon Musk gjorde i helgen en förlikning med SEC, USA:s finansinspektion. Han och Tesla ska betala 20 miljoner dollar vardera för att ha vilselett börsen under några veckor i augusti.

Enligt SEC var Elon Musks information på Twitter – och annan kommunikation från Tesla och Elon Musk – "falsk och vilseledande" och "skapade märkbar förvirring och marknadsstörning för Teslaaktien”, och ”skadade investerare".

Bötespengarna kommer att fördelas bland de som köpte Teslaaktier mellan Elon Musks berömda tweet den 7 augusti – ”funderar på att privatisera Tesla” – och det datum då mer korrekt information kommit fram.

Uppgörelsen innebär också att det är slut med Elon Musks spontana twittrande – i fortsättningen ska alla tweets  godkännas. Och så får han inte vara ordförande för Tesla under de kommande tre åren.

Men han fortsätter att vara vd.

Efter att först ha velat ta fighten mot SEC till rättssalen, gick Elon Musk i helgen med på en uppgörelse. Han accepterar en bot på 20 miljoner för att ha vilselett aktiemarknaden. Också företaget Tesla får böter på 20 miljoner för att inte ha haft strukturer på plats för att stoppa honom för – ”failing to have required disclosure controls and procedures relating to Musk’s tweets”.

Elon Musk behöver inte erkänna någon av anklagelserna, bara betala och följa anvisningarna i övrigt från SEC.

Här är hela historien som den utvecklade sig, enligt SEC, som talat med Elon Musk och andra involverade. Du kan själv läsa SEC:s ursprungliga åtal här (länk).

Ända sedan början av år 2017 hade Elon Musk diskuterat med en viss fond – en saudisk fond enligt media – om investeringar i Tesla. I ett möte i slutet av juli föreslog fonden att Tesla skulle privatiseras, det vill säga tas bort från börsen.

Det tyckte Elon Musk lät som en bra idé, bland annat med hänvisning till pr-problemet med strategiskt negativa uttalanden om Tesla från spekulanter som försöker få Teslas börskurs att falla.

Den här typen av spekulanter – på svenska blankare – krigar Elon Musk ofta mot i sitt twitterkonto. SEC föreslår i sin stämning att Elon Musk medvetet gjorde vilseledande uttalanden kring affären med fonden, för att höja Teslas kurs och på det viset sabotera för blankare.

I ett brev till styrelsen den 2 augusti föreslog Elon Musk att aktieägarna inom 30 dagar skulle få rösta om att privatisera Tesla till ett pris på 420 dollar per aktie. 

SEC:s anklagelser gäller hur Elon Musk därefter gick tillväga för att kommunicera med allmänheten om den eventuella privatiseringen. 

Att han spred informationen via sitt twitterkonto var i sig i sin ordning. Den är en officiell kanal för information från Tesla.

Problemet var att hans information var ”falsk och vilseledande”, enligt SEC. Elon Musk fick affären att framstå som mer klappad och klar än den i själva verket var.  

Det handlar mycket om ordval. Elon Musk skrev att ”finansieringen var klar”, ”funding secured. Det som fanns var muntliga besked från fondens representanter, men inga skrivna konktrakt. Enligt SEC kunde Elon Musks formulering endast tolkas som att det fanns ett kontrakt. 

Detta var även något som en del av Teslas medarbetare antog. En investerare som undrade om det fanns något mer än ett muntligt löfte, fick svaret från en Teslachef att hen inte visste men ”antog att det måste vara så” med tanke på att företaget gått ut officiellt med informationen.

Elon Musk skrev även att det enda hindret som återstod var aktieägarnas röster. I själva verket fanns enligt SEC fler hinder, varav en del var sådana som Elon Musk definitivt kände till och andra var sådana som han kanske kände till eller annars åtminstone borde ha informerat sig om.

Elon Musk skrev till exempel att samtliga investerare som inte vill sälja ut sig, kunde få hänga med i privatiseringen, men detta är inte juridiskt möjligt.

SEC tror att investerare förlorade pengar på den enligt SEC vilseledande informationen. Det gäller närmare bestämt de som köpte aktier mellan Elon Musks första tweet den 7 augusti, och det datum då all information var till slut var allmänt känd.

Det är de som kommer att få dela på böterna från Tesla och från Elon Musk.

Och affären i sig?

Den gick i stöpet, vilket meddelades av Tesla den 24 augusti. Tesla fortsätter tillsvidare att vara ett börsbolag.

TILLÄGG klockan 12:15: När aktiehandeln vaknade i USA idag steg Teslas aktie med 16 procent – lite drygt vad den sjunkit med sedan nyheten om stämningen från SEC släpptes i fredags. Observera dock att Elon Musk helgen dessutom meddelat att Tesla ligger exakt på gränsen till att för första gången gå med vinst, vilket också borde bidra till uppgången.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)