JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solceller med minimalt avtryck

Svenska Midsummers flexibla tunnfilmssolceller har mycket lägre koldioxidutsläppsekvivalenter än nästan alla andra förnybara energikällor. Det visar en färsk livscykelanalys från industriforskningsinstitutet Swerea IVF.

I studien framgår det att Järfällaföretagets snabba produktionsprocess, med sputtering för tunnfilmssolceller, resulterar i en global uppvärmningspotential (GWP) på endast en tiondel jämfört med vid produktion av kiselmoduler

– Eftersom solenergianläggningar nu sprids globalt kommer det att bli ett ökat fokus på dess koldioxidavtryck och energiåterbetalning, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.

Företagets tillverkningsprocess har fördelen att vara mycket energieffektiv – här används exempelvis inte kisel, glas eller aluminiumramar som är energikrävande att framställa.

Ytterligare en fördel är det extremt tunna ljusabsorberande CIGS-skiktet (koppar-indium-gallium-selenid) som Midsummer använder. Det är mindre än 1 µm vilket bäddar för snabb tillverkning och låg energiförbrukning.

– PV-leverantörer kommer i allt högre grad att bedöma klimateffekten av sina produktionsprocesser. Här har Midsummer en klar fördel med sina extremt små koldioxidavtryck, konstaterar Sven Lindström i pressmeddelandet

Den färska livscykelanalys är beställd av Midsummer, utförd av Swerea IVF samt granskad och godkänd av Miljögiraff, som är ett svenskt oberoende tredjepartsinstitut.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)