JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska Midsummers flexibla tunnfilmssolceller har mycket lägre koldioxidutsläppsekvivalenter än nästan alla andra förnybara energikällor. Det visar en färsk livscykelanalys från industriforskningsinstitutet Swerea IVF.

I studien framgår det att Järfällaföretagets snabba produktionsprocess, med sputtering för tunnfilmssolceller, resulterar i en global uppvärmningspotential (GWP) på endast en tiondel jämfört med vid produktion av kiselmoduler

– Eftersom solenergianläggningar nu sprids globalt kommer det att bli ett ökat fokus på dess koldioxidavtryck och energiåterbetalning, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.

Företagets tillverkningsprocess har fördelen att vara mycket energieffektiv – här används exempelvis inte kisel, glas eller aluminiumramar som är energikrävande att framställa.

Ytterligare en fördel är det extremt tunna ljusabsorberande CIGS-skiktet (koppar-indium-gallium-selenid) som Midsummer använder. Det är mindre än 1 µm vilket bäddar för snabb tillverkning och låg energiförbrukning.

– PV-leverantörer kommer i allt högre grad att bedöma klimateffekten av sina produktionsprocesser. Här har Midsummer en klar fördel med sina extremt små koldioxidavtryck, konstaterar Sven Lindström i pressmeddelandet

Den färska livscykelanalys är beställd av Midsummer, utförd av Swerea IVF samt granskad och godkänd av Miljögiraff, som är ett svenskt oberoende tredjepartsinstitut.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)