Svenska Midsummers flexibla tunnfilmssolceller har mycket lägre koldioxidutsläppsekvivalenter än nästan alla andra förnybara energikällor. Det visar en färsk livscykelanalys från industriforskningsinstitutet Swerea IVF.
I studien framgår det att Järfällaföretagets snabba produktionsprocess, med sputtering för tunnfilmssolceller, resulterar i en global uppvärmningspotential (GWP) på endast en tiondel jämfört med vid produktion av kiselmoduler
– Eftersom solenergianläggningar nu sprids globalt kommer det att bli ett ökat fokus på dess koldioxidavtryck och energiåterbetalning, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.
Företagets tillverkningsprocess har fördelen att vara mycket energieffektiv – här används exempelvis inte kisel, glas eller aluminiumramar som är energikrävande att framställa.
Ytterligare en fördel är det extremt tunna ljusabsorberande CIGS-skiktet (koppar-indium-gallium-selenid) som Midsummer använder. Det är mindre än 1 µm vilket bäddar för snabb tillverkning och låg energiförbrukning.
– PV-leverantörer kommer i allt högre grad att bedöma klimateffekten av sina produktionsprocesser. Här har Midsummer en klar fördel med sina extremt små koldioxidavtryck, konstaterar Sven Lindström i pressmeddelandet
Den färska livscykelanalys är beställd av Midsummer, utförd av Swerea IVF samt granskad och godkänd av Miljögiraff, som är ett svenskt oberoende tredjepartsinstitut.