JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Raytelligence i Halmstad hävdar att dess radar­­baserade vital­­parameter­övervakning nu är mogen för industri­­­alisering, och tar sitt bolag till börsen.

Med 60 GHz-radar och intelligent signalanalys håller Raytelligence system ett öga på äldre i hemmet utan potentiellt integritets­kränkande videofilmning. Metoden är att filtrera fram information ur mönstret av reflektioner som uppstår när GHz-radarn söker av rummet.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen, men uppdaterad med nya uppgifter.

Prenumerera kostnadsfritt!

Företaget använde tidigt maskininlärnings­teknik. Med hjälp av en nyanställd doktor i AI och medicinteknik – med de färskaste deep learning­verktygen i portföljen – är det idag möjligt för Raytelligence att inte bara mäta närvaro, puls, andning och rörelsemönster på personen i rummet, utan även var personen befinner sig och till och med vem personen är.

Pelle
Viberg

– Tidigare kunde vi bara mäta ganska stationära förhållanden, berättar vd Pelle Viberg.

Företaget har hittat många potentiella tillämpningar för radara­nalysen, men över­vakningen var en av de första och är vad företaget satsar helhjärtat på.

Tillämpningen känns bra med tanke på den åldrande befolkningen.

– Allt fler blir äldre och ska tas om hand av allt färre unga.

Varför vill ni till börsen?

– Vi vill säkra en långsiktig kapitalisering av bolaget. Vi vill vara säkra på att vi kan se till att vi har pengar för det som vi vill göra.

Ett alternativ vore risk­kapitalister.

– Vi uppfattar börsen som den säkrare vägen.

Spridnings­emissionen tecknades till 92 procent till 9,2 miljoner kronor. Första handelsdagen blir den 20 december, på NGM MTF.

Finns det tveksamheter kvar om teknikens mognad?

– Inte vad vi kan se. Allt ser bra ut.

Han anser det bevisat att Raytelligence kan bygga och integrera sitt system till rimliga priser.

– Tidigare har vi sett i forskningen att det går att göra. Nu ska vi vidare till industri­alisering.

Pilotstudier pågår i Tyskland och Holland. I den senare är det intagna som övervakas i sina celler. Men tillämpningen är densamma som i äldreövervakningen – att mäta vitalparametrar.

– De är väldigt nöjda med resultaten.

Raytelligence bygger elektronik, mjukvara, en system­lösning och framför allt AI-algoritmer kring en befintlig radarkrets. Den nuvarande generationen av hårdvaran har använts under ett år och en ny generation är på väg.

Ett bolag som demonstrerar liknande tillämpningar är norska Novelda som tog in 110 miljoner i december 2016. Novelda gör radarmoduler, men har enligt Pelle ingen system­lösning.

– Inte vad vi vet.

Som den stora konkurrenten räknar han fortfarande bara kamera­systemen.

Resan började 2014 under namnet Swedish Adrenaline.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus