Om knappt en månad öppnar konferens Optics & Photonics in Sweden 2019 i Kista utanför Stockholm. Under två dagar – den 16:e och 17:e oktober – planeras två parallella konferensspår. I år kryddas eventet bland annat av professor Harald Hasa, mannen bakom LiFi – kort för Light Fidelity.
Branschföreningen Photonic Sweden står bakom den årliga fotonikkonferensen. Ett besök är en bra möjlighet för den som är nyfiken på opto och fotonik att stifta närmare bekantskap med området. Här blandas akademiska föredrag med presentationer från industrin.
Harald Haas |
Professor Harald Haas från Universuty of Edinburgh är sannolikt ett skoj inslag. Han håller konferensens första keynote med fokus på LiFi – en teknik som han genom åren själv varit med om att arbeta fram.
LiFi handlar om att skapa tvåvägskommunikation genom att modulera synligt ljus, men också infrarött och i framtiden kanske ultraviolett ljus.
Den enklaste formen av LiFi använder en ljuskälla, som en lysdiod, som snabbt slås på och av utan att det märks. En vanlig blå lysdiod, med fosforskikt för att skapa vitt ljus, kan moduleras med en bandbredd på runt 2 MHz. Adderas smart optik, filter och signalbehandling går det att nå 30-100 MHz.
– Men använder du avancerade modulationstekniker kan datahastigheter på 40 till 100 Gbps uppnås och en RGB LED kan ge datahastigheter över 10 Gbps, berättar Harald Haas för Elektroniktidningen.
För dubbelriktad kommunikation krävs en sändare och mottagare med tillhörande drivning och signalbehandling i båda enheter. Det går att samtidigt skicka data i båda riktningar, eftersom ir-ljus används i upplänken.
Harald Haas är övertygad om att LiFi-tekniken står inför ett genombrott. Idag arbetar belysningsindustrin med att utveckla laserbaserad belysning och redan nu finns enligt Harald Hass enskilda belysningsenheter baserade på lasrar som kan nå datahastigheter över 10 Gbps.
– Jag ser att LiFi-prestanda, datahastighet, räckvidd och täckning, kan öka 10x med laserbaserad belysning, säger han.
Mer om detta kommer han att leverera i sin keynote på första konferensdagen.
Årets fotonikkonferens hålls i KTH:s lokaler i Electrum, Kista. Det är en betalkonferens.
Här kan du läsa om övrigt innehåll, priser samt också registrera dig (länk).