JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Svenska Xzero har utvecklat ett sätt att tillverka mycket rent vatten. Företaget vänder sig mot halvledarindustrin, som behöver extremt rent vatten för linjebredder under 20 nanometer. Nu får företaget ytterligare sju miljoner kronor i stöd från EU-programmet Horizon 2020 SME.

– Det finns i dagsläget inget annat företag i hela världen som kan rena vatten som vi gör. Vi ser mycket ljust på framtiden, säger Aapo Sääsk, Xzeros grundare i ett pressmeddelande.

De färska EU-miljonerna ser Xzero som ett bevis på att den egenutvecklade tekniken är intressant.

Det är tester vid Imec i Belgien som fått tummen upp och bäddat för EU-stödet.

Tidigare har EU satsat sex miljoner kronor via Horizon 2020 SME, och nu får företaget alltså ytterligare sju miljoner kronor. Inledningsvis fick företaget dessutom en halv miljon för att genomföra en marknadsanalys, som uppenbarligen föll väl ut.

– Vi har redan inlett samarbeten och samtal med flera av världens största aktörer inom vårt fält. Vi kommer även att fortsätta samarbetet med imec, kommentarer Aapo Sääsk.

Kärnan i Xzeros teknik är ett vattenavstötande membran som skiljer av alla föroreningar. Det gäller allt från kisel, bor och arsenik till de allra minsta nanopartiklarna.

“Projektförslaget från Xzero AB tar den globala nanoelektronikindustrin till en ny nivå av miljö och ekonomisk hållbarhet. Vi rekommenderar detta förslag till finansiering även från andra källor” skriver Horizon 2020 SME om Xzero i det Seal of Excellence som företaget tilldelats.

Horizon 2020 SME är ett EU-program som årligen delar ut flera miljoner euro till små- och medelstora företag.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus