Mittuniversitetet får 25 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Ett av projekten utvecklar teknik för storskalig produktion av nya lagringssystem för elektrisk energi till låga produktionskostnader.
14,7 miljoner kronor läggs på fyraårsprojektet Store som undersöker energilagring i litiumjonbatterier och superkondensatorer. Projektet innefattar hela kedjan från materialbearbetning till kraftelektronik för energilagringssystem.
SKF-företaget Vesta Si i Ljungaverk är partner. Det tillverkar kiselmaterial för litiumjonbatterier.
− Från Ljungaverk var vi med i de första forskningssatsningarna rörande litiumjonbatterier vid Mittuniversitetet. Det känns mycket bra att vi nu kan ta nästa steg i utvecklingen, säger Joakim Bäckström, docent och teknikchef på Vesta Si.
Mittuniversitetet forskar sedan flera år inom grön energi och energilagring.
− Forskningen behövs i samhällets omställning från fossil energi till gröna alternativ eftersom behovet av att lagra energi från till exempel solpaneler, vindkraft samt i elbilar ökar, säger Kent Bertilsson, professor vid STC forskningscentrum på Mittuniversitetet.
Mittuniversitetets forskning bygger på en unik kombination: skogsindustriell forskning vid forskningscentret FSCN (Fibre Science and Communication Network) och elektronikforskningen vid STC (Sensible Things that Communicate).
Tidigare projekt har bland annat byggt superkondensatorer i cellulosa. En annan koppling till skogsindustrin är försök att tillverka både batterier och superkondensatorer i teknik baserad på pappersindustrins rulle-till-rulleprocesser.
Bland övriga satsningar som får stöd från KK-stiftelsen märks projekt som ska finansiera rekryteringar och kompetensförstärkning till STC och FSCN.