JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 20 miljoner ger rivstart för Graphmatech

Uppsalaföretaget Graphmatech har utvecklat ett pulver som gör att industrin lättare kan dra nytta av grafenets termiska och elektriska egenskaper. Nu får företaget ett rejält pengatillskott som bäddar för kommersialisering av det egna pulvret.

Under detta år planerar Graphmatech en A-runda om 60 miljoner kronor. Nu meddelar företaget att det säkrat den första tredjedelen från Almi Invests GreenTech-fond och befintliga ägare däribland ABB Technology Ventures, InnoEnergy och Walerud Ventures.

Mamoun Taher

– Tack vare investeringen satsar vi på att det kommande året kommersialisera Aros Graphene och utveckla skräddarsydda material tillsammans med ett stort antal industribolag i Europa och bygga en produktionslina i full skala för att producera grafenbaserade kompositer, säger Mamoun Taher, vd och medgrundare i ett pressmeddelande.

Aros Graphene är namnet på företagets produkt – ett kompositmaterial där grafen ingår tillsammans med ett specialutvecklat salt. När blandningen appliceras skapas en lager-på-lager-struktur (i nanoskala) där saltet placerar sig mellan grafenflaken. Eftersom både saltet och grafen leder värme och elektricitet mycket bra får materialet jämförbar prestanda med grafen, fast i tre dimensioner.

Företaget har som affärsmodell att leverera grafenmaterialet integrerat i andra material, som polymerkompositer, metallkompositer, formulerade bläck eller som eget material.

Materialet kan även användas som tillsats i olika typer av batterier för att öka energilagringskapacitet och laddningshastighet, eller som termisk pasta för att kyla elektronik och därmed minska elförbrukning.

– Grafen är det nya svarta och genom att addera grafen till existerande material blir produkter lättare, får ökad livslängd och bättre ledningsförmåga vilket leder till energi- och utsläppsbesparingar, säger Boris Gyllhamn, på Almi Invests GreenTech-fond, i pressmeddelandet.

Grafematerialet har rötter i Ångströmlaboratoriet, där materialforskaren Mamoun Taher tidigare arbetat. Graphmatech har patenterat teknik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)