JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EKG-mätare får fyra miljoner

Startuppföretaget Medbeat Sweden, som utvecklar en liten och bärbar EKG-apparat, har tagit in 4,3 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att utveckla prototypen ytterligare.

Erik Rask – läkare vid Skånes universitetssjukhus – ligger bakom den lilla EKG-mätaren. Han har grundat Medbeat Sweden tillsammans med LU Holding – som investerar i företag vars idéer har rötter i Lunds universitet.

Enheten detekterar rubbningar i hjärtrytmen, arytmier, hos både barn och vuxna. De kan vara konstanta eller kan komma och gå.

EKG-mätaren är inte större än en handflata. Den sitter fast på bröstkorgen med hjälp av tre självhäftande elektrodplattor, registrerar EKG-kontinuerligt men sparar enbart data om patientbesvär detekteras av enheten. Sparat EKG-data kan sedan föras över till sjukhuset via en app på patientens telefon.

Nu tar företaget in 4,3 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att slutföra utvecklingen och för att företaget ska kunna fortsätta med kliniska tester. Tidigare har mätaren testas i samarbete med Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Nu fortsätter ett intensivt utvecklingsarbete, bland annat med att förfina algoritmer så att mätaren även kan fungera som ett assisterande diagnoshjälpmedel för läkare, säger Erik Rask i ett pressmeddelande.

Innan en färdig produkt kan lanseras återstår fler tester, ytterligare förstärkning av IP-skydd samt FDA- och CE-märkning.

Bland de nya investerarna finns investmentbolaget ArnDahl, som går in med runt två miljoner, familjeföretaget Gepefek samt Mats Röyter och ytterligare privata investerare. Likaså investerar LU Holding för andra gången.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)