JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29

Startuppföretaget Medbeat Sweden, som utvecklar en liten och bärbar EKG-apparat, har tagit in 4,3 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att utveckla prototypen ytterligare.

Erik Rask – läkare vid Skånes universitetssjukhus – ligger bakom den lilla EKG-mätaren. Han har grundat Medbeat Sweden tillsammans med LU Holding – som investerar i företag vars idéer har rötter i Lunds universitet.

Enheten detekterar rubbningar i hjärtrytmen, arytmier, hos både barn och vuxna. De kan vara konstanta eller kan komma och gå.

EKG-mätaren är inte större än en handflata. Den sitter fast på bröstkorgen med hjälp av tre självhäftande elektrodplattor, registrerar EKG-kontinuerligt men sparar enbart data om patientbesvär detekteras av enheten. Sparat EKG-data kan sedan föras över till sjukhuset via en app på patientens telefon.

Nu tar företaget in 4,3 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att slutföra utvecklingen och för att företaget ska kunna fortsätta med kliniska tester. Tidigare har mätaren testas i samarbete med Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Nu fortsätter ett intensivt utvecklingsarbete, bland annat med att förfina algoritmer så att mätaren även kan fungera som ett assisterande diagnoshjälpmedel för läkare, säger Erik Rask i ett pressmeddelande.

Innan en färdig produkt kan lanseras återstår fler tester, ytterligare förstärkning av IP-skydd samt FDA- och CE-märkning. Företaget hoppas att allt ska finnas på plats redan under nästa år.

Bland de nya investerarna finns investmentbolaget ArnDahl, som går in med runt två miljoner, familjeföretaget Gepefek samt Mats Röyter och ytterligare privata investerare. Likaså investerar LU Holding för andra gången.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)