Det svenska insamlingsbiolaget Recipo har öppnat en återvinningsanläggning i Riga som ska ta hand om 20 000 ton plast per år från insamlat elektronikavfall.
– Det som gör detta lite mer spännande är att Recipo blir första insamlingsbolaget för WEEE att starta sin egen återvinningsanläggning för plast i hela världen, skriver David Hensher på Recipo i ett email till Elektroniktidningen.
Recipo är en ekonomisk förening och startade som ”Elektronikåtervinning i Sverige” under våren 2007. Föreningen ägs av olika hemelektronikföretag och har som uppgift att hantera medlemsföretagens insamling av elektronikskrot, en uppgift de är ålagda att utföra enligt WEEE-direktivet.
– Vi tittade först på en anläggning i Litauen då vi har en sorteringspartner där, och en del av plasten skulle komma därifrån, men vi hittade inget bra i Litauen. Dock så hittade vi en toppenfabrik, som var tom, i Riga.
Fabriken ligger nära hamnen och får en kapacitet på 20 000 ton per år. Den är tänkt att framförallt Recipo men också andra aktörer i närområdet.
– Vi sorterar plasten, tvättar den och skapar olika pellets. Vi har tre olika plastmaterial som vi skapar till pellets: ABS, PS och ABS/PC.
Enligt EERA (European Electronics Recyclers Association) tas ungefär 300 000 ton plastavfall om hand i Europa av de cirka 1,2 millioner ton som samlas in per år. Siffrorna gäller 2018 och härrör från det el- och elektronikavfall som samlas in enligt WEEE-direktivet. Resterande plast lämnar EU och det är därmed svårare att kontrollera hur den tas om hand.