JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Covid-19: Påminner om 20 sekunders handtvätt

Svenska Thingsquare har på nolltid utvecklat en handtvättstimer – för gymmet, arbetsplatsen, flygplatsen, et cetera. Enda problemet just nu för att producera den i volym är att Kina är stängt.

Sverige lansera nya åtgärder mot Covid-19. Svenskarna är på alerten, följer råden och tvättar händerna i de föreskrivna 20 sekunderna. Men ganska snart kommer vi enligt expertisen att börja slappna av igen och återgå till gamla rutiner.

Svenska Thingsquare har därför brainstormat ihop en liten lösning som i förstone nästan känns lite larvig – en timer för handfatet. 

– Tanken är att man genom att se blinkandet hela tiden har det top-of-mind, säger Thingsquares vd, den svenska IoT-pionjären Adam Dunkels.

– Och genom att faktiskt mäta hur lång tid man tvättar sig så kan man enklare upprätthålla vanan.

Timern är förstås uppkopplad – Thingsquare är inte ett IoT-bolag för intet.  

FAKTA: Skalbart till hundratals

Att sjunga en sång eller att räkna till 20 är i sig inte svårt, men efter någon dag så är det lätt att man slutar, och återgår till att snabbtvätta händerna igen. 

Thingsquare lösning monteras på väggen framför handfatet och blinkar i 20 sekunder. Den mäter dessutom den faktiska tiden som händerna tvättas. Data skickas trådlöst över Thingsquares IPv6-baserade meshnät på ett sub-GHz-band. Meshnätet skulle kunna skalas till hundratals noder i en byggnad.

Komponenterna i prototypen – som byggdes på en dag – är Texas Instruments batteridrivna trådlösa kort Lpstk (“Lipstick”) till vilket Thingsquare kopplar en passiv IR-sensor, en röd lysdiod och en sub-GHz-antenn. Hjärnan i Lpstk är TI:s trådlösa Cortex M4F-krets CC1352R.

I en ände av meshnätet plockas sändningen upp av enkel accesspunkt baserad på Lpstk och Raspberry Pi. Den skickar datat krypterat till en databas där allt samlas ihop och publiceras i webbläsarformatet HTML5.

– Det är för att kunna samla in data om hur länge vi faktiskt tvättar händerna. 

Informationen är anonym eftersom sensorn medvetet bara är en passiv IR-sensor. Produkten kan exempelvis installeras på en skola, ett gym, en arbetsplats, en flygplats eller ett hotell.

En liten baktanke med nyheten är att visa hur enkelt det är att ta fram en ny produkt på Thingsquares plattform.

– Vi kläckte idén i lördags och satte ihop den igår. Det går undan när man har en färdig mjukvaruplattform och kan använda off-the-shelf-hårdvara.

Samtidigt skulle produkten faktiskt kunna göra verklig skillnad. Så Thingsquare funderar över hur den ska kunna tas till produktion.

– Det stora problemet just nu är att kina är nedstängt. Vi har redan fått vänta i veckor på att få beställda kretskort.

– Samtidigt ser det ut att det värsta kanske kan vara över i kina. Och det är känns ju hoppfullt på alla möjliga sätt.


 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)