ABB Power Grids har bildat ett partnerskap med det statsägda kinesiska energiföretaget SGCC. Den svensk-schweiziska industrikoncernens högspända likströmslänkar ska distribuera förnybar energi över långa avstånd i Kina.
– Vi är glada över att se en återhämtning i efterfrågan på tillförlitlig och ren energi, allt eftersom den kinesiska ekonomin gradvis återvänder till sitt normaltillstånd efter utbrottet av Covid-19, säger Claudio Facchin, global chef för ABB Power Grids, i ett pressmeddelande.
SGCC – State Grid Corporation of China – planerar för tre långdistanslänkar som var och en ska transportera upp till 8 000 megawatt av elektricitet alstrad av vatten, vind och sol.
ABB Power Grids ska leverera omriktartransformatorer och högspänningsutrustning för de tre länkarna baserade på så kallad ultrahögspänd likström (UHVDC).
UHVDC-teknik är avgörande för att koppla samman elnät över långa avstånd. Tekniken använder likström vid extremt höga spänningar. Den kan ge upp till 40 procent lägre förluster än ett motsvarande konventionellt växelströmssystem.
De tre länkarna som nämns är:
• Yazhong-Nanchang-länken som är 1 700 kilometer. När den blir klar beräknas den årligen minska kolkonsumtionen med cirka 16 miljoner ton och CO2-utsläppen med 40 miljoner ton.
• Shaanbei-Wuhan-länken som är 1100 kilometer.
• Qinghai-Henan-projektet som är 1 500 kilometer och speciellt utformad för sol och vind. I drift beräknas det minska koldioxidutsläppen med cirka 30 miljoner ton per år, vilket enligt ABB motsvaras av att över sex miljoner personbilar tas av vägarna.
HVDC är ett starkt svenskt teknikområde. Redan 1954 utvecklades, byggdes och driftsattes världens första kommersiella HVDC-installation i Sverige – en likströmslänk mellan Gotland och fastlandet.
Inom kort kommer ABB:s kraftnätsdivision Power Grids att avyttras till japanska Hitachi.
I Sverige formades vid årsskiftet en fristående legal enhet, kallad ABB Power Grids Sweden AB, som under mitten av 2020 kommer att skapa ett joint venture med Hitachi. ABB Power Grids Sweden AB har ungefär 4 000 medarbetare på cirka 20 orter i Sverige. I Ludvika är verksamheten störst med cirka 2 800 anställda, medan omkring 900 arbetar i Västerås.