JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Officiellt: Apple överger Intel

Apple överger sin gamla processorleverantör Intel och börjar använda  egentillverkade processorer i sina persondatorer. Det meddelade företaget igår kväll under inledningen av sin utvecklarkonferens WWDC.

Om två år använder alla Apples produktlinjer egentillverkade processorer. Liksom Iphone, Ipad, Iwatch och ITV baseras de nya processorerna på arkitekturen Arm, där Intel använder x86.

Elektroniktidningen konstaterar att det faktum att Apple från och med nu kan skräddarsy systemkretsar för sina datorer – istället för att använda standardprocessorer från Intel – öppnar helt nya möjligheter för Apple att bygga datorer med högre prestanda, lägre energiförbrukning och nya funktioner för exempelvis AI och mixad verklighet.

Övergången till en egen datorprocessor är något som övervägts på Apple under många år. Flera gånger har rykten sagt att övergången närmat sig. Den här gången blev ryktena alltmer envetna allteftersom WWDC närmade sig – och visade sig till slut stämma.

Apple presenterar övergången som ett naturligt steg från den erfarenhet företaget samlat på sig från sina existerande sex Armbaserade processorfamiljer. De används som såväl huvudprocessorer som styrkärnor i företagets klockor, telefoner, pekplattor och teveboxar.

”Apple Silicon” är ett nytt varumärke som Apple stämplar på sin storfamilj av processorer.

Den första datorn med Appleprocessor ska släppas i år. Spekulationerna säger att det är en 13,3 tums-Macbook pro. 

Den sista Intelbaserade Appledatorn är ännu inte lanserad.  Om två år ska övergången vara fullbordad – då har Apple släppt produkter med egna processorer inom alla sina segment.

Stora programvarubolag som Adobe och Microsoft har redan porterat sina produkter till den nya arkitekturen och till det kommande operativsystemet Big Sur.

Apple gör sitt bästa för att upprätthålla programkompatibilitet åt alla håll. För utvecklare ska en omkompilering göra det mesta av jobbet. De flesta programutvecklare ska bara behöva ”några dagar” för porteringen, enligt Apple. Kompilatorn genererar ett program som kan köras på både x86 och Arm.

För datoranvändare finns emulering att tillgå för de gamla programmen. Apple återanvänder namnet ”Rosetta” från den förra arkitekturväxlingen år 2006 från PowerPC till x86. 

På köpet kastar Apple in virtualisering av operativsystemet Linux. I en demo startas en Linux-webbserver i ett fönster på datorn, som genast kan besökas av webbläsaren i samma dator. Också appar från Iphone och Ipad kommer att kunna köras virtuellt på Appledatorer efter uppdateringen till Big Sur.

Alla demonstrationer under genomgången igår kväll kördes på en Mac Mini med Apples egen processor A12Z Bionic som lanserades i en Ipad Pro i mars. Detta demonstrerar att Apple strävar efter att göra sina produktfamiljer kompatibla.

Utvecklare kan hyra denna Mac Mini för 500 dollar. Den har 16 Gbyte RAM och 512 Gbyte flashminne och kör det nya operativsystemet Big Sur.

Ipadprocessorn A12Z Bionic är en 64-bitars ARMv8‑A-processor med åtta cpu-kärnor på 2,49 GHz i ett big-littlekluster med fyra starka och fyra snåla cpu:er. Det är en systemkrets med åtta grafikkärnor och acceleratorblock för AI, video, krypto, kamera, skärm, med mera. Den är byggd i 7 nm av TSMC.

A12Z har bättre prestanda än de flesta laptops av samma årsmodell, enligt Apple.

Ryktet säger att den första helt skräddarsydda Appledatorprocessorn har tolv cpu-kärnor.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)