JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Katalysator för en brokig blandning idéer

MAJCHANSEN Övervaka och styra ett hönshus, bygga en värmekamera, hitta slalomskidor och utvidga en befintlig fordonsdemo – det är fyra konkreta idéer på vad de utvecklingskort som Elektroniktidningen just delat ut ska användas till. Kreativiteten flödar onekligen bland de nya kortägarna.

Karl-König Königsson

– Vad roligt och vilken tajming, måste jag säga! så skriver Karl-König Königsson tillbaka, när han just fått veta att ett utvecklingskort från Microchip är på väg.

– Nu har jag en perfekt ny komponent i den demo för fordonsindustrin som vi har tagit fram här på företaget.

Karl-König Königsson arbetar på Uppsalaföretaget Mimer Information Technology, som är ett av världens äldsta databasföretag. Kortet som han fått är Wifi-versionen av de två som vi har delat ut. Med det ska han skapa en ny nod i sin nuvarande demonstrator.

Elektroniktidningen gillar sina läsare, men vill gärna ha ännu fler och rätt adresser till alla. Därför utmanade vi med Majchansen. Alla som deltog genom att endera teckna en ny eller uppdaterade sin gamla prenumeration, fick chans till ett utvecklingskort från Microchip. Vi delade ut totalt tio kort. Här kan du läsa om vad fyra som nu fått ett eget kort planerar att göra med det.

Demonstratorn tillhör inte företagets kärnverksamhet, utan är ett illustrativt komplement att ta med på kundbesök och att visa upp på mässor för att lättare få igång en diskussion. Den första generationen var klar för drygt ett år sedan och förra hösten var den med på både Embedded Conference Scandinavia (ECS) i Kista och Drive Sweden i Göteborg.

Det handlar om en fullständig molnlösning som från början byggts åt en potentiell kund. Tanken är att visa hur man kan använda en databas i ett fordon genom att flytta beräkningskapaciteten ut i nätet, till så kallade edge-noder som ligger fysiskt nära användarna.

– Min idé är nu att bygga ut vår demo. Jag har funderat mycket på det, och det var så kul när jag fick detta kort för det gör att jag kan skicka nya data in i systemet via Ethernet. Det blir ett komplement till de CAN-data som vi har idag, förklarar Karl-König Königsson när jag ringer upp.

Här kan du läsa mer om hur han planerar att använda sitt utvecklingskort (länk).

Ulrik Södergren

Även Ulrik Södergren på OddTech i Gråbo har fått Wifi-versionen av Microchips utvecklingskort.

Ulrik Södergren kommer att använda det privat eftersom det är en personlig present. Där han bor ska han komplettera sitt redan delvis automatiserade hönshus.

– Jag har tänkt använda utvecklingskortet till övervakning och styrning av mitt hönshus, bland annat hönsluckan. Det finns redan automatisk lucköppning och temperaturmätning som styrs lokalt, men jag vill få bättre statistik och larmfunktioner med webbgränssnitt, berättar han.

Vi delade ut två olika utvecklingskort för trådlösa strömsnåla tillämpningar - ett är Bluetooth LE (bild) och ett på Wifi. Den gemensamma nämnaren är att de använder åttabitarsprocessorer i den klassiska norska arkitekturen AVR. Microchip har bidragit med fem kort av vardera sort till vår prenumerationskampanj.

Planen är att koppla upp hönshuset, så att det går att få ut loggar och grafer på ett vettigt sätt.

I sitt yrkesliv har Ulrik Söder­gren redan använt Amazons molntjänster (AWS). Projektet hemmavid ger honom tillfälle att utveckla den kompetensen ytterligare.

– Med det nya kortet blir det enklare att få till kryptering och autentisering mot AWS-molntjänster, förklarar Ulrik Södergren och adderar:

– Även om ett litet hönshus inte kräver så hög säkerhetsnivå vill man ju inte att utomstående ska kunna ställa till ofog.

Henrik Särnblad studerar till en master inom Robotik på Mälardalens Högskola och får det strömsnåla Bluetooth-utvecklingskortet.

I många av de projekt som Henrik Särnblad hittills arbetat i har han använt Raspberry Pi eller Arduino med ett flertal olika sköldmoduler. Det nya utvecklingskortet med Bluetooth kommer att göra arbetet enklare för honom i många fall.

– Ja absolut. Det gör att det blir enkelt att skicka data. Jag slipper hantera en massa sladdar som släpar efter. Sen är det riktigt bra att det finns en debuggingprocessor, vilket många billigare utvecklingskort saknar, säger han, och tillägger:

Henrik Särnblad

– Det är också riktigt användbart att det finns en accelerometer ombord även om det hade varit ännu mer komplett om det varit 9-dof-varianten med accelerometer, gyro och kompass.

På frågan om han har någon konkret idé med sitt nya utvecklingskort blir svaret: bygga en värmekamera som är kopplad till telefonen via Bluetooth.

– Sensorn som jag tänker använda är en MLX90640 vilket är ett 32×24 termisk matris. Planen från början var att använda en Arduino Micro med en Bluetoothmodul, men med detta kort blir det mycket enklare.

Thorbjörn Ebefors

Thorbjörn Ebefors är den fjärde läsaren som fått ett utvecklingskort genom Majchansen. Han är tidigare känd som teknikchef på memstillverkaren Silex i Järfälla och en av fyra grundare av Myvox som utvecklat en ultraljudssensor.

Nu har han grundet ett nytt företag, Ybotx, vars huvudidé är att göra morgondagens alpina äventyr säkrare – exempelvis undvika laviner – genom att digitalisera skidor med sensorer kopplade till en app i den egna mobilen.

I skrivande stund vill Thorbjörn Ebefors i princip inte avslöja något om vad hans rykande färska bolag planerar att utveckla, men en liten del som han kallar ”find-my-ski” och som ingår i ett större företagsprojekt kan han berätta några detaljer om.

Tanken är att en skidåkare i framtiden enkelt ska kunna hitta sina skidor med hjälp av sin mobiltele­fon. Det kan exempel­vis vara efter en längre lunchpaus när skidorna packats in i ett ­myller av andra skidor eller helt enkelt flyttats. Det är här Bluetoothdelen på det nya kortet kommer väl till pass.

Ybotx första demonstrator är baserad på en GPS/GSM-lösning som trots dålig positionsangivelse visar att konceptet fungerar.

– Jag slår på appen i mobilen och har kameran på. När jag panorerar med kameran kommer det upp en prick när telefonen pekar i riktning mot skidorna. Det blir däremot inte mycket mer noggrant än att jag vet att skidorna finns på tomten, säger han.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Kortet han nu har på bordet har BTE 4.2b, vilket inte är den senaste versionen.

– Det är inte det jag kommer att använda i slutversionen, men det nya utvecklingskortet hjälper mig att testa en så kallad beacon-applikation. Det betyder att jag kan leta mig fram till skidorna med hjälp av signalstyrkan.

För tillfället använder Thorbjörn Ebefors en standard-app för GPS/GSM-spårning.

– Nu ska jag utveckla en egen app, en enkel demonstrator för en Bluetoothlösning, säger Thorbjörn Ebefors, och adderar:

– I framtiden kommer jag att behöva en kombination med en GPS/GSM-tracker och bluetooth. Den förstnämnda behöver jag om någon snott mina skidor och dragit iväg med dem. Bluetooth sköter sedan finliret.

LÄS ÄVEN: Fordonsdemo med Ethernet, sensor och knappar (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)