JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljonregn över svenska satelliter

Uppsalaföretaget AAC Clyde Space – tidigare känt som ÅAC Microtec – deltar i ett projekt som utvecklar satelliter för maritim kommunikation. Nu får företaget 17 miljoner kronor för att tillverka, skjuta upp och driftsätta en första satellit. Drygt 70 procent av pengarna kommer från Trafikverket.

I börja av veckan gick AAC Clyde Space – som gör miniatyriserad teknik för rymden – ut med att det utvecklar framtidens rymdbaserade VDES-system tillsammans med tungviktarna Saab och Orbcomm.

– Jag är mycket glad att vi i augusti kunde offentliggöra ett stort projekt tillsammans med två mycket starka partners, Saab och Orbcomm, kommenterar Luis Gomes, vd på AAC Clyde Space, överenskommelsen i dagens delårsrapport från företaget.

Projektets mål är att ta fram nästa generation maritim kommunikation baserad på VDES-standarden som ger upp till 32 gånger högre bandbredd än dagens AIS-kommunikation (Automatic Identification System).

Redan i år ska den första satelliten börja byggas. Det är till det projektet de färska miljonerna från ska användas. Trafikverket står för 12, 2 miljoner kronor, av totalt 17 miljoner kronor.

Satelliten blir den första i en planerad konstellation av satelliter – i framtiden levererade som ett så kallat ”Space as a Service”-projekt. På sikt ska satelliten leverera både en VDES-tjänst och traditionell maritim AIS-data, ett område som AAC Clyde Space och Orbcomm redan samarbetar inom.
Det aktuella VDES-projektet markerar även starten på tillverkning av satelliter i Uppsala, vilket för AAC Clyde Space är viktig en milstolpe.

– Med satellittillverkning även till Sverige ökar vi vår kapacitet och sänker risken i verksamheten med två fullt kapabla anläggningar, skriver vd i delårsrapport.

Navet för företagets satellittillverkning ligger sedan tidigare i skotska Glasgow. Där utvecklar AAC Clyde Space satelliter, skräddarsydda för större konstellationer. Tidigare har företaget fått 2,3 miljoner pund (ungefär 26 miljoner kronor) från Scottish Enterprise på för att utveckla standardiserade och modulkonstruerade satelliter.

Den skotska delen av verksamheten adderades till det svenska företaget för tre år sedan, då ÅAC Microtec köpte skotska Clyde Space som då var specialiserat på mindre satelliter. Förra året bytte det sammanslagna företaget namn till AAA Clyde Space.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)