JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers energilagringsidé får EU att öppna plånboken

Solenergin kan fångas in, lagras i många år, transporteras nästan förlustfritt och sedan släppas ut som värme där och när den behövs. En grupp Chalmersforskare ligger bakom tekniken, som nu ska vidareutvecklas i ett projekt som fått 4,3 miljoner euro i anslag av EU.

Kasper Moth-Poulsen

– Målet med EU-projektet är att ta fram prototyper av Most-tekniken för att bekräfta möjligheterna för storskalig produktion och för att förbättra systemens funktion, säger Kasper Moth-Poulsen, professor och koordinator för projektet i ett pressmeddelande.

Most står för Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems och är namnet på en teknik som en grupp forskare på Chalmers utvecklat under de senaste åren. I grunden består det av en specialdesignade molekyl och ett system som kan fånga in och lagring solenergi i upp till 18 år. Vid behov kan energin transporteras utan några stora förluster.

Energisystemet Most

Most-tekniken baseras på en specialdesignad molekyl som när den träffas av solljus byter skepnad till en energirik isomer – en molekyl som består av samma atomer men sammanbundna på ett annat sätt. Isomeren kan sedan lagras för att användas senare, till exempel på natten eller på vintern.

Forskarnas har utvecklat systemet så att energin kan lagras i upp till 18 år.

En särskild katalysator utvinner den sparade energin i form av värme, samtidigt som den för tillbaka molekylen till sin ursprungliga form så att den kan återanvändas i värmesystemet.

Projektet som nu fått 4,3 miljoner euro leds av Chalmers och ska pågå i 3,5 år. I projektet ingår förutom Chalmers även forskare från Köpenhamns universitet, Rioja universitet i Spanien, brittiska Johnsson Matthey samt Fraunhoferinstitutet samt ZAE Bayern, båda sistnämnda i Tyskland.

Inom projektet ska tekniken utvecklas för att bli effektivare, billigare och grönare. Forskarna ska utveckla prototyper för framtida tillämpning i större skala, till exempel för uppvärmning av bostäder.

Hittills har tekniken enbart demonstrerats i labbet på Chalmers med oväntat gott resultat. Bland annat har forskarna testat tekniken i en fönsterfilm som jämnar ut temperaturen under soliga och heta dagar för att skapa ett behagligare inomhusklimat.

– Utvecklingen som vi nu kan göra med Most i EU-projektet kan innebära att vi får fram helt nya solenergidrivna och utsläppsfria lösningar för uppvärmning av bostäder och industriella applikationer, konstaterar Kasper Moth-Poulsen i pressmeddelandet.

Genom det svenska avknoppningsföretaget Solartes har dessutom en tillämpning av molekylen i funktionella persienner och fönster startat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)