JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyskland vill att en halv biljon satsas på halvledarindustrin

Tysklands finansminister vill att industrin tillsammans med staterna gör en uppryckning på halvledarområdet. Det kan handla om så mycket som 50 miljarder euro varav tyska staten står för ett miljardbelopp, uppger tyska Handelsblatt.

Det var på en konferens förra veckan arrangerad av bland annat Handelsblatt som den tyska finansministern Peter Altmaier sade att han ville se ett EU-initiativ inom halvledarområdet.

Handelskriget mellan USA och Kina i kombination med pandemin och att den tyska bilindustrin tvingat minska produktionen på grund av komponentbrist har satt området i fokus.

För många har det blivit plågsamt uppenbart hur beroende Europa är av USA och Asien.

Enligt Handelsblatt arbetar Peter Altmaier tillsammans med sin franska kollega Bruno Le Maire och företrädare för andra länder på ett så kallat IPCEI-projekt (Important Project of Common European Interest) för halvledarbranschen. Det skulle förutom tillverkning även omfatta konstruktion och utveckling.

I artikeln nämns att EU-programmet skulle kunna landa på 20 till 50 miljarder euro om man räknar ihop vad företagen själva investerar med de pengar som staterna kan bidra med.

De tyska företagen har fram till början av mars på sig att skicka in planer på hur de planerar att investera, skriver Handelsblatt (länk).

Ser man till Tyskland har bland annat Global Foundries, Infineon och Bosch halvledarfabriker där. ST Microelectronics har fabriker i Frankrike och Italien.

Ingen av dessa ligger dock i framkant vad gäller digitala CMOS-processer och har inte heller ambitioner att komma i kapp.

Som jämförelse har TSMC avsatt 12 miljarder dollar fram till år 2029 för sin kommande fabrik i USA som ska ha en 5 nm-process.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)