Hållbarhetsskäl talar för att elektroniska textiler måste tillverkas av förnybara material. Chalmers bidrag är en cellulosatråd som belagts med en biokompatibel polymer.
– Cellulosatråden skulle kunna användas för att tillverka klädesplagg av giftfria, förnybara och naturliga material som har inbyggda elektroniska, smarta funktioner, säger Sozan Darabi i ett pressmeddelande.
Hon är doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers och Wallenberg Wood Science Center. Tillsammans med Anja Lund, som ingår i samma forskargrupp, har hon arbetat med elektriskt ledande fibermaterial för elektroniska textiler i sin forskning men då har materialet varit silke.
Nu har de tagit sina upptäckter vidare i cellulosa, tillsammans med kollegor i Sverige, Finland och Sydkorea.
Cellulosatråden är framställd i en process som utvecklats vid Aalto universitetet. I en efterföljande metod har Chalmersforskarna lyckats göra cellulosatråden ledande.
Det har skett i en beläggningsprocess av typen ”lager-på-lager” med ett bläck som baseras på den biokompatibla polymeren ”polyelectrolyte complex poly (3,4 ethylenedioxythiophene): poly(styrene sulfonate) (PEDOT:PSS)”.
E-textiltråden som forskarna har utvecklat uppmäter en för cellulosatråd rekordhög ledningsförmåga i förhållande till volym på 36 S/cm, som kan ökas till 181 S/cm genom att addera silvernanotrådar.
Belagd med PEDOT:PSS klarar tråden minst fem tvättar i maskin utan att förlora sin ledningsförmåga. Genom att integrera cellulosatråden i en elektrokemisk transistor har forskarna kunnat uppvisa dess elektrokemiska funktion.
Forskningen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ASC Applied Materials & Interfaces.