JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En cellulosatråd för elektroniska textiler

Hållbarhetsskäl talar för att elektroniska textiler måste tillverkas av förnybara material. Chalmers bidrag är en cellulosatråd som belagts med en biokompatibel polymer.

– Cellulosatråden skulle kunna användas för att tillverka klädesplagg av giftfria, förnybara och naturliga material som har inbyggda elektroniska, smarta funktioner, säger Sozan Darabi i ett pressmeddelande.

Hon är doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers och Wallenberg Wood Science Center. Tillsammans med Anja Lund, som ingår i samma forskargrupp, har hon arbetat med elektriskt ledande fibermaterial för elektroniska textiler i sin forskning men då har materialet varit silke.

Nu har de tagit sina upptäckter vidare i cellulosa, tillsammans med kollegor i Sverige, Finland och Sydkorea.

Cellulosatråden är framställd i en process som utvecklats vid Aalto universitetet. I en efterföljande metod har Chalmersforskarna lyckats göra cellulosatråden ledande.

Det har skett i en beläggningsprocess av typen ”lager-på-lager” med ett bläck som baseras på den biokompatibla polymeren ”polyelectrolyte complex poly (3,4 ethylenedioxythiophene): poly(styrene sulfonate) (PEDOT:PSS)”.

E-textiltråden som forskarna har utvecklat uppmäter en för cellulosatråd rekordhög ledningsförmåga i förhållande till volym på 36 S/cm, som kan ökas till 181 S/cm genom att addera silvernanotrådar.

Belagd med PEDOT:PSS klarar tråden minst fem tvättar i maskin utan att förlora sin ledningsförmåga. Genom att integrera cellulosatråden i en elektrokemisk transistor har forskarna kunnat uppvisa dess elektrokemiska funktion.

Forskningen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ASC Applied Materials & Interfaces.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)