Forskningsinstitutet Rise ska tillsammans men KTH undersöka om det går att minska energiförbrukningen rejält genom att dela energi mellan olika fastigheter och lokala soleneriganläggningar samt energilager. Två så kallade energigemenskaper skapas för testet – en i Örebro och en i Stockholm.
– Vi ser ett behov av att undersöka möjligheter och utmaningar kopplat till lokal lastbalansering och delning av energi eftersom det både kan fungera som en morot för lokala samhällen att satsa på smarta och hållbara energilösningar, men även ge systemtjänster till energisystemet i stort, säger Peter Bennewitz, på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
I projektet som just dragit igång bildas två energigemenskaper – ett i det befintliga bostadsområdet i Hammarby Sjöstad i Stockholm, och ett i det nybyggda bostadsområdet Tamarinden i Örebro. Här ska energi kunna delas mellan fastigheter genom lastbalansering, lokal solelsproduktion och lokala batterilösningar.
De fastigheter som ingår i pilotprojekten tros kunna halvera sitt effektbehov och dra ner på energiförbrukningen med cirka 30 procent.
Projektet i Örebro omfattar 700 lägenheter, medan det är 672 lägenheter i Hammarby Sjöstad. I Örebro är ambitionen att sprida detta till alla lägenheter, medan ambitionen i Stockholm är att sprida detta vidare inom stadsdelen och till andra stadsdelar.
De två pilotprojekten är valda för att vara replikerbara och skalbara mot minst 80 procent av Sveriges fastighetsbestånd. Likaså är de valda för att ett bostadsområde är äldre och ett är nybyggt.
Projektet finansieras av Energimyndigheten. Det leds av Rise medan KTH, Örebro kommun, ElectriCity, Ellevio, Enstar, KTC, Siemens, Eon och Örebrobostäder också deltar. Planen är att projektet ska pågå under drygt tre och ett halvt år.