JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Forskningsinstitutet Rise ska tillsammans men KTH undersöka om det går att minska energiförbrukningen rejält genom att dela energi mellan olika fastigheter och lokala soleneriganläggningar samt energilager. Två så kallade energigemenskaper skapas för testet – en i Örebro och en i Stockholm.

– Vi ser ett behov av att undersöka möjligheter och utmaningar kopplat till lokal lastbalansering och delning av energi eftersom det både kan fungera som en morot för lokala samhällen att satsa på smarta och hållbara energilösningar, men även ge systemtjänster till energisystemet i stort, säger Peter Bennewitz, på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

I projektet som just dragit igång bildas två energigemenskaper – ett i det befintliga bostadsområdet i Hammarby Sjöstad i Stockholm, och ett i det nybyggda bostadsområdet Tamarinden i Örebro. Här ska energi kunna delas mellan fastigheter genom lastbalansering, lokal solelsproduktion och lokala batterilösningar.

De fastigheter som ingår i pilotprojekten tros kunna halvera sitt effektbehov och dra ner på energiförbrukningen med cirka 30 procent.

Projektet i Örebro omfattar 700 lägenheter, medan det är 672 lägenheter i Hammarby Sjöstad. I Örebro är ambitionen att sprida detta till alla lägenheter, medan ambitionen i Stockholm är att sprida detta vidare inom stadsdelen och till andra stadsdelar.

De två pilotprojekten är valda för att vara replikerbara och skalbara mot minst 80 procent av Sveriges fastighetsbestånd. Likaså är de valda för att ett bostadsområde är äldre och ett är nybyggt.

Projektet finansieras av Energimyndigheten. Det leds av Rise medan KTH, Örebro kommun, ElectriCity, Ellevio, Enstar, KTC, Siemens, Eon och Örebrobostäder också deltar. Planen är att projektet ska pågå under drygt tre och ett halvt år.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)