JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleå får förnyat förtroende i EU:s gruvprojekt

När EU för fyra år sedan sjösatte ett av de största projekten någonsin inom intelligenta gruvsystem fick Luleå tekniska universitet en betydande roll. Nu får det svenska universitet förnyat förtroende i ett fortsättningsprojekt, med den totala budgeten på 169 miljoner kronor.

Det nya EU-finansierade projektet heter NEXGEN SIMS och är koordinerat av gruvutrustningsbolaget Epiroc. Här ingår internationella gruvföretag, tillverkare av utrustning och system, europeiska universitet och andra aktörer.

Luleå tekniska universitet är det enda svenska lärosätet som deltar i det treåriga projektet. Av den totala budget på 169 miljoner kronor, går nära 43 miljoner till Luleå tekniska universitet.

– Det är väldigt roligt att vi kan fortsätta det framgångsrika arbete som påbörjades med SIMS-projektet redan 2016, eftersom digitala gruvsystem är avgörande för framtidens hållbara gruvnäring, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande, och adderar:

– Det nya projektet befäster universitetets roll som Europas gruvuniversitet och förstärker vår samverkan med Epiroc.

En viktig del i projektet blir att utveckla och testa autonoma koldioxidneutrala gruvprocesser.

Här ingår batteridriven gruvutrustning som fullt ut använder 5G för uppkoppling och positionering, autonom hantering av material, AI-driven övervakning av trafik och flottor samt samarbete mellan maskiner. Projektet fokuserar också på framtidens gruvarbetare och säkerhet, till exempel genom att utveckla autonom teknik för gruvinspektion.

Fyra forskningsområden som det svenska lärosätet ska delta i inom projektet är: Robotik och AI, Distribuerade datorsystem, Arbetsvetenskap samt Gruv- och berganläggningsteknik.

Det färska projektet bygger som nämnts på det EU-finansierade SIMS-projektet som pågick mellan 2017 och 2020 och spelade en viktig roll i utvecklingen av hållbar gruvdrift, delvis genom att använda batteridrivna maskiner. Inom det ledde Luleå tekniska universitet fyra av åtta forskningsområden, och hade en budget på 37 miljoner kronor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)