JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. X-fab först med MTP-teknik

Tyska X-fab är det första foundry som kan erbjuda i det närmaste monolitiska 3D-chip uppbyggda av heterogena material. Lösningen är baserad på en teknik kallad Micro Transfer Printing, MTP, utvecklad av irländska X-Celeprint, som X-fab just tecknat ett licensavtal med.

Cork-baserade X-Celeprint har utvecklat en teknik kallad Micro Transfer Printing som innebär att olika halvledartekniker kan kombineras i det närmaste monolitiskt. Det går till exempel att kombinera SOI, GaN, SiGe, GaAs och InP, men också mems, där varje del är optimerad för en viss funktion.

– Genom att licensera X-Celeprints MTP-teknik är vi i en unik position när det gäller att kunna kombinera olika halvledartekniker, säger Volker Herbig, på X-fab, i ett pressmeddelande, och adderar:

– Våra kunder får tillgång till en teknik som inget annat foundry erbjuder, medan X-Celeprints kunder får tillgång till en kapacitet som enkelt möter deras framtida krav.

Med X-Celeprints MTP-teknik kan X-fab plocka chips från en skiva till en annan.

X-fab säger sig ha investerat massivt under två år för att bli först att kunna erbjuda MTP-baserad heterogen integration. Arbetsflödet i fabriken har optimerats, likaså har renrummet justerats.

Grunden i det hela är dock X-Celeprints egenutvecklade pick-and-place-verktyg som kan plocka ultratunna chips tillverkade i olika processnoder, material och waferstorlekar. Dessa förs över och i det närmaste trycks fast ovanpå andra chips, som fortfarande sitter på sin wafer (se bild).

Resultatet är enligt X-fab praktiskt taget monolitiska 3D-kretsar, där de olika delarna är optimerade för att skapa en så högpresterande men samtidigt energieffektivitet och liten krets som möjligt.

Trycktekniken går att använda för att tillverka både rf- och kraftkretsar, enligt X-Celeprint.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)