JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Uppstartsföretaget Alixlabs i Lund utvecklar en ny metod som kan göra litografiprocessen vid halvledartillverkning billigare och snabbare. Företaget har fyllt på kassan med nio miljoner kronor, pengar som ska användas för produktutveckling och validering av tekniken.

– Nu expanderar vi i FoU-verksamheten i Lund och kommer snart att flytta till ett nytt kontor med renrum där vi kommer att investera i utrustning för vidareutveckling av Atomic Layer Pitch Splitting (APS). Vi kommer även att accelerera processtransfern till 300 mm kiselskivor i Dresden, skriver företagets vd Jonas Sundqvist i ett email till Elektroniktidningen.

Alixlabs siktar på att bli en del av den kommande 2 nm-noden och den initiala reaktionen hos många är att Lundabolaget utmanar den nederländska litografijätten ASML, men så är inte fallet. Alixlabs vill göra den så kallade struktureringen vilket minskar kravet på litografiprocessen.

– Man kan köra immersionlitografi med double patterning och sedan lägga in vår metod eller börja med vår metod och sedan köra double patterning, förklarade Jonas Sundqvist i juninumret av Elektroniktidningen (länk).

Detsamma gäller för EUV, kort för Extreme Ultraviolet Lithography.

– Vilken ordning man väljer beror på designen. Vi jobbar mest med att göra själva fenan i FinFET-transistorn.

En EUV-maskin från ASML går på 150 miljoner dollar medan en för immersion kostar knappt hälften eller 80 miljoner dollar.

Almi Invest satsar nu närmare tre miljoner kronor i Alixlabs men även privata investerare inklusive NHL-proffsen Michael, Alexander och William Nylander deltar i kapitalrundan som inbringade nio miljoner kronor.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus