JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En kamera som kollar tarmen

För en vecka sedan blev det klart att Vinnova satsar pengar på Precision Nutrition Arena, där Örebro universitet blir koordinator. Som första projekt ska en kamerakapsel tänkt att sväljas för att studera din tarm inifrån utvecklas.

I förra veckan meddelande Vinnova att myndigheten satsar sammanlagt 323 miljoner kronor på elva innovationsmiljöer inom så kallad precisionshälsa. Syftet är att bana väg för en mer förebyggande, träffsäker och jämlik hälso- och sjukvård.

Självklart går en stor del av pengarna till områden som exempelvis effektivare genterapi, mer individuellt träffsäker cancervård och AI-baserade diagnostisering i olika sammanhang.

Men i djungeln av innovationsmiljöer som nu fått finansiering finns även Precision Nutrition Arena, PNI, som under 2,5 år får 12,5 miljoner kronor. Här ska forskarna titta på att anpassa kost och näringsintag utifrån individuella skillnader i matsmältningssystemet.

Som första projekt inom PNI ska Örebroforskarna ta fram en kamerakapsel – eller ätbar biosensor som forskarna kallar det – som samlar in information och analyserar matsmältningen i tarmen med hjälp av artificiell intelligens.

– I framtiden kan kameran vara en hjälp för konsumenter. I första steget är det intressant för människor med tarmåkommor, där nedbrytningsprocessen i tarmen spelar en viktig roll. De kan få ledtrådar till hur de ska ställa om sin kost för att må bättre, säger Robert Brummer, professor vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Likaså ska forskarna ta fram en annan prototyp som är enklare att använda hemma: ett test som mäter gaser i andedräkten. Det enklare utandningstestet tros kunna bli ett alternativ till kamerakapseln för många vanliga konsumenter.

Robert Brummer är professor i gastroenterologi och kommer att leda PNI tillsammans med Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och även vicerektor vid Örebro universitet.

PNI är kopplat till det nationella forskningscentret PAN Sweden och ett samarbete med Chalmers, Region Örebro län och de tre företagen Lantmännen, Biogaia och Nutrileads. Även Örebro universitets holdingbolag ingår i projektet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)