I toppen hittar vi Kina och USA, men redan på plats fyra hittar vi lilla Sverige. Det är nyhetsbyrån Bloomberg som rankat 30 länders styrka i ekosystemet för den nya basindustrin litiumjonbatterier. Finland är sexa och Norge är sjua.
Källa: Bloomberg |
Nyhetsbyrån Bloomberg håller sig med en egen analysavdelning för den nya energiekonomin – Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Den är välsedd och ofta citerad.
Sveriges höga ranking beror faktiskt inte på Northvolts jättesatsning på tillverkning i Skellefteå eftersom den helt enkelt inte startat ännu.
Sverige får några poäng för Northvolts pilottillverkning i Västerås, men framför allt får vi höga poäng under två andra kriterier: miljö respektive policy (infrastruktur, regleringar och innovationsklimat).
På policy ligger vi faktiskt på förstaplats globalt och under miljö är vi på delad andraplats med Norge – vi har båda klimatneutral el att mata våra batteriekosystem med. Förstaplatsen under rubriken miljö går till Frankrike och dess kärnkraft.
Norge hamnar i den totala rankningen på plats sju trots noll poäng i tillverkning eftersom de tre jättesatsningarna från Freyr, Panasonic och Morrow inte startat.
På efterfrågan ligger Norge två placeringar över Sverige. Svindlande 78 procent av nysålda bilar i september var helt elektriska i Norge, mot 72 procent månaden innan.
I det femte och sista kriteriet råmaterial får Norge ett uselt betyg. Där bygger däremot vår andra granne vid Treriksröset, Finland, en stark position och det får landet poäng för även om det i absolut volym inte kan mäta sig med stora länder som Kina, Kanada, Brasilien och Australien.
Finland är snart hem till en av världens största raffinaderier för nickel- och koboltsulfat. Bloomberg pekar också på de investeringar i Finland som görs av batterimaterialtillverkarna Umicore och BASF.
Vad gäller kriteriet råmaterial ligger Sverige på delad sistaplats. Vi har en stark gruvindustri men den bidrar inte med några batterimineraler.
Det som brister är politisk vilja och inte teknisk förmåga. Väsentliga mineraler finns i marken. De skulle dessutom vara extra högt värderade eftersom de skulle ha ett bra klimatavtryck på grund av den svenska gruvnäringskompetensen och vår klimatneutrala energi – detta enligt en färsk rapport från branschorganisationen Swemin.
Åter till BNEF:s rapport. Kina ligger i toppen på grund av sin förstaplats i de tre kriterierna råmaterial, tillverkning och efterfrågan. Där ligger USA efter, men landet når ändå nästan upp till samma slutpoäng framför allt genom att ha betydligt bättre betyg i miljö.
Tredjeplatsen före Sverige innehas av Tyskland som har placeringar mellan två och sex inom alla kriterier utom råmaterial.
Japan och Sydkorea är stora inom produktion idag och rankas på plats åtta respektive tio. Båda trycks ner i rankningen av sina kolintensiva elmixar eftersom batteriproduktion gör av med mycket el och klimatavtryck är ett relevant kriterium för batteriköparna.
Kina kommer att inneha förstaplatsen även år 2026, spår BNEF. Landet kommer till dess att minst att ha dubblerat sin nuvarande årsproduktion till över 2 TWh.
Också USA spås ha kvar sin placering det året, vilket mycket beror på asiatiska investeringar i USA. Amerikanska investeringar i USA kommer huvudsakligen från biltillverkaren Tesla – som dessutom storinvesterar i Europa och Kina. Övriga ekosystemet i USA har bara nyligen inlett storsatsningar på batterivärdekedjan.
En viktig brasklapp är att rankningen är per land. Om EU betraktades som ett land skulle det ligga etta både idag och 2026, påpekar Bloomberg. Mycket på grund av den stora efterfrågan – bara Kinas är större.
Här är Bloombergs ”rapport om rapporten” (länk). Rapporten i sig – ”Global Lithium-Ion Battery Supply Chain Ranking” – är BNEF:s andra årsrapport med den rubriken. Du behöver en BNEF-prenumeration för att kunna ladda hem den.