JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Biljonprojekt ska knyta samman 140 länders solel

Indien kan bli navet i en solkraftspool som sträcker sig hela vägen från Afrika till Asien. Projektet kommer att presenteras på klimatkonferensen i Glasgow i november.

En vanlig missuppfattning är att solen går ner. 

Därför har Indien tagit initiativ till ett internationellt projekt som under parollen ”Solen går aldrig ner” vill bygga ett internationellt elnät med solkraftverk som genererar el dygnet runt.

Projektet heter GGI-OSOWOG (Green Grids Initiative – One Sun One World One Grid) och hoppas omfatta hela 140 länder mellan Afrika i väst och Vietnam och Kambodja i öst med Indien i mitten.

Solenergin ska transporteras över högspänningsledningar mellan länder och regioner. Den longitudinella bredden på installationen minskar behovet av energilager.

Storbritannien är partner i projektet, som kommer att presenteras på FN:s klimatkonferens i Glasgow i början av november.

Det är ISA (International Solar Alliance med 98 solrika medlemsländer) som tar initiativet. ISA bildades 2018 och hade idén redan då.

– Rigorösa utvärderingar och modellering bekräftar att initiativet håller både tekniskt och ekonomiskt, säger ISA i ett uttalande.

New York-baserade Bloomberg Philanthropies (BP) har tagit på sig att hjälpa till med skramla ihop pengar till projektet – tusen miljarder dollar till år 2030. Världsbanken är involverad.

Analysföretaget Bloomberg New Energy Finance har släppt en rapport, Scaling up solar, som hävdar att solenergi är det mest ekonomiska energialternativet för hälften av jordens befolkning. Enligt rapporten kommer priset på storskalig solkraft att sjunka med 20 procent under de kommande fem åren.

De första delprojekten i GGI-OSOWOG kan komma att annonseras redan inom några månader. Ett kan möjligen handla om en sydasiatisk elmarknad motsvarande den nordiska Nordpool.

Idén med interregionala elnät fick nyligen uppmärksamhet  när Storbritannien beställde 10,5 GW sol- och vindel via undervattenskabel från Marocko. Australien har likaså planer på att leverera 20 GW solel till Asien.

Veteranen inom området är kinesen Liu Zhenya som tidigare i sitt liv byggde gigantiska elnät i Kina och nu i organisationen GEIDCO missionerar för elnät som knyter samman Afrika, Asien och Europa via gigawattledningar

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)